Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

XIX. Savaria Történelmi Karnevál

2018-08-27, 14:34
   |   Kategória: Pink
A karneváli programok délelőtt tíz óra körül kezdődtek, és késő éjjelig tartottak. Érkeztek látogatók az ország minden részéről, de a határon túlról is. A változékony időjárás miatt a rendezvények közül alig tucatnyi maradt el.


Minden reggel így indult a legionáriusok napja: seregszemlét tartottak a város vezetői a Savaria Történelmi Karnevál egyik legrégebbi és legautentikusabb helyszínén, a Történelmi Témaparkban. Öt hagyományőrző katonai alakulat mutatta be itt magát - ők itt is táboroztak a karnevál ideje alatt.

Szabadfi Zoltán – témafelelős, szervező, Történelmi Témapark

"Ilyenkor valóban ők itt élnek, napokig itt alszanak, úgy élnek, ahogy elejink is éltek, tehát igazából a rómaiak, de nem csak velük találkozunk, hanem vannak itt gladiátorok is, sőt, a világ legnagyobb létszámú gladiátoriskolája az, amelyet itt vendégül látunk ilyenkor, a Collegium Gladiatorium, de vannak germánok, egészen a 15. századig lehet itt táborokat megtekinteni"

Ezek pedig a bátor gladiátorok: igazi fegyvereket használtak a bemutatókon, ezért ilyenkor gyakoriak a kisebb-nagyobb sérülések is.

A bíró latin vezényszavakkal állította meg a harcoló feleket, majd a közönség döntött élet vagy halál között – persze mindig előbbi mellett voksoltak. Korabeli látványosság azonban másutt is akadt: az egész belváros összes utcájában várták a – gyakran korhű ruhákba öltözött – látogatókat.

A szabadtéri programok többségét nem tudta elmosni az eső: a változákony időjárásra felkészültek az érdeklődők.

Hajdúné Kálmán Edit

"Szegedről érkeztünk, elég sűrűn itt vagyunk, hál' Istennek, amikor csak lehet, esernyővel, vastag ruhával készültünk, úgyhogy gondot nem jelent, ha véletlenül esik is az eső."

A gyerekeket is több tucatnyi program várta - a Gayer-park csak az övék volt.

“Kezdhetjük? kezdehtjük…! egy, kettő… rajta Ezt a levest nem viszed sehova!”

A fajátékok közül is választhattak: volt, aki macit húzott kiskocsin, vagy gólyalábazott. (05:35) A barátkozás volt az egyik legjobb: a kézműveskedések összehozták a gyermekcsoportokat. Legtöbben családostul érkeztek.

A megújult Szent Márton tér is megtelt programokkal. A nappali fényben már jól ismert temetői sétára sötétben is óriási volt az érdeklődés - a kezdés előtt fél órával már gyülekeztek a résztvevők. Az ódon sírok között csak néhány pislákoló mécses, és a fáklyák világítottak.

Orbán Róbert - sétavezető, Savaria Múzeum Szent Márton Intézete


“Ha nem is éjszaka, de kora este járjuk körbe a temetőt, megállunk olyan személyek síremlékeinél, akik valaemilyen szempontból a város történelmében fontos szerepet játszottak.

Az est fényjátékkal folytatódott - a szemerkélő esőben is több tucatnyian csodálták meg a templom falán a fényfestést. Ugyanitt szombaton este a karnevál sűrű kavalkádjában a szervezők megkísérelték egybegyűjteni mindazt, amit Szent Márton életéről tudni lehet, és amit róla megőrzött a tudomány, az irodalom és a szájhagyomány: egyik legnépszerűbb volt a képmutogató játék.

A zászlóforgatók előadása is sokakat vonzott a megszépült térre.

A Szent Márton látogatóközpontot korosztálytól függetlenül nézték meg azok, akik a Szent Márton téri porgramokat választották.

A Berzsenyi-tér két programnak adott helyet. Az ELTE standjánál óriási volt a tömeg: építőjátékokkal, kvízzel, keresztrejtvényekkel, speciális turistakalauzzal, különleges fizikai kísérletekkel fogadták az érdeklődőket. Mellettük pedig a Magyar Udvar töltötte be a teret.

A borok utcájában a szokásos tömeg élvezte a gasztronómiai különlegességeket, de az esti ingyenes és - a megszokott magas színvonalú - zenei koncerteken is sok százan vettek részt. A tüzes játékok a legnépszerűbb előadások közé tartoztak.

Az Isis-szentélyben egyedülálló díszletben zajlott a papok és papnők rítusa - a múzeum munkatársai ezzel is a római korba varászolták vissza az időutazókat végig, a karnevál ideje alatt.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb