Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

XIX. Savaria Történelmi Karnevál

2018-08-27, 14:34
   |   Kategória: Pink
A karneváli programok délelőtt tíz óra körül kezdődtek, és késő éjjelig tartottak. Érkeztek látogatók az ország minden részéről, de a határon túlról is. A változékony időjárás miatt a rendezvények közül alig tucatnyi maradt el.


Minden reggel így indult a legionáriusok napja: seregszemlét tartottak a város vezetői a Savaria Történelmi Karnevál egyik legrégebbi és legautentikusabb helyszínén, a Történelmi Témaparkban. Öt hagyományőrző katonai alakulat mutatta be itt magát - ők itt is táboroztak a karnevál ideje alatt.

Szabadfi Zoltán – témafelelős, szervező, Történelmi Témapark

"Ilyenkor valóban ők itt élnek, napokig itt alszanak, úgy élnek, ahogy elejink is éltek, tehát igazából a rómaiak, de nem csak velük találkozunk, hanem vannak itt gladiátorok is, sőt, a világ legnagyobb létszámú gladiátoriskolája az, amelyet itt vendégül látunk ilyenkor, a Collegium Gladiatorium, de vannak germánok, egészen a 15. századig lehet itt táborokat megtekinteni"

Ezek pedig a bátor gladiátorok: igazi fegyvereket használtak a bemutatókon, ezért ilyenkor gyakoriak a kisebb-nagyobb sérülések is.

A bíró latin vezényszavakkal állította meg a harcoló feleket, majd a közönség döntött élet vagy halál között – persze mindig előbbi mellett voksoltak. Korabeli látványosság azonban másutt is akadt: az egész belváros összes utcájában várták a – gyakran korhű ruhákba öltözött – látogatókat.

A szabadtéri programok többségét nem tudta elmosni az eső: a változákony időjárásra felkészültek az érdeklődők.

Hajdúné Kálmán Edit

"Szegedről érkeztünk, elég sűrűn itt vagyunk, hál' Istennek, amikor csak lehet, esernyővel, vastag ruhával készültünk, úgyhogy gondot nem jelent, ha véletlenül esik is az eső."

A gyerekeket is több tucatnyi program várta - a Gayer-park csak az övék volt.

“Kezdhetjük? kezdehtjük…! egy, kettő… rajta Ezt a levest nem viszed sehova!”

A fajátékok közül is választhattak: volt, aki macit húzott kiskocsin, vagy gólyalábazott. (05:35) A barátkozás volt az egyik legjobb: a kézműveskedések összehozták a gyermekcsoportokat. Legtöbben családostul érkeztek.

A megújult Szent Márton tér is megtelt programokkal. A nappali fényben már jól ismert temetői sétára sötétben is óriási volt az érdeklődés - a kezdés előtt fél órával már gyülekeztek a résztvevők. Az ódon sírok között csak néhány pislákoló mécses, és a fáklyák világítottak.

Orbán Róbert - sétavezető, Savaria Múzeum Szent Márton Intézete


“Ha nem is éjszaka, de kora este járjuk körbe a temetőt, megállunk olyan személyek síremlékeinél, akik valaemilyen szempontból a város történelmében fontos szerepet játszottak.

Az est fényjátékkal folytatódott - a szemerkélő esőben is több tucatnyian csodálták meg a templom falán a fényfestést. Ugyanitt szombaton este a karnevál sűrű kavalkádjában a szervezők megkísérelték egybegyűjteni mindazt, amit Szent Márton életéről tudni lehet, és amit róla megőrzött a tudomány, az irodalom és a szájhagyomány: egyik legnépszerűbb volt a képmutogató játék.

A zászlóforgatók előadása is sokakat vonzott a megszépült térre.

A Szent Márton látogatóközpontot korosztálytól függetlenül nézték meg azok, akik a Szent Márton téri porgramokat választották.

A Berzsenyi-tér két programnak adott helyet. Az ELTE standjánál óriási volt a tömeg: építőjátékokkal, kvízzel, keresztrejtvényekkel, speciális turistakalauzzal, különleges fizikai kísérletekkel fogadták az érdeklődőket. Mellettük pedig a Magyar Udvar töltötte be a teret.

A borok utcájában a szokásos tömeg élvezte a gasztronómiai különlegességeket, de az esti ingyenes és - a megszokott magas színvonalú - zenei koncerteken is sok százan vettek részt. A tüzes játékok a legnépszerűbb előadások közé tartoztak.

Az Isis-szentélyben egyedülálló díszletben zajlott a papok és papnők rítusa - a múzeum munkatársai ezzel is a római korba varászolták vissza az időutazókat végig, a karnevál ideje alatt.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Dr. Kelbert Krisztina az Oladi közéleti klubban
  Dr. Kelbert Krisztina az Oladi közéleti klubban Az Olad Városrészért Egyesület Közéleti klubja 2019 februári előadására neves előadót hívott meg egy nagyon…
 • Szabóverseny - Szakmasztár
  Szabóverseny - Szakmasztár Az idén is megrendezi a Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója versenyt. A könnyűipari…
 • Család- és gyermekjóléti szolgálatás
  Család- és gyermekjóléti szolgálatás Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgálatást Szombathelyen. Legtöbbször megélhetési…
 • Puskás Galéria
  Puskás Galéria Keppel Miklós fotógráfus képeiből nyílt kiállítás “Színek, fények, formák” címmel a Puskás Galériában.
 • Vas-Film
  Vas-Film Március elsejéig lehet nevezni a  “Vas-Film” 15 Vas Megyei Függetlenfilm Fesztiválra.

Legnépszerűbb

 • Szakosított intézmény kitagoló házak
  Szakosított intézmény kitagoló házak Közel 830 millió forint pályázati támogatásból új házak épülnek látás- és mozgássérültek részére Szombathelyen és…
 • ELTE nyílt nap
  ELTE nyílt nap Már a második nyílt napot tartja idén az ELTE szombathelyi kampusza, és lesz még egy…
 • Brnoban is eredményesek voltak a szombathelyi robotok
  Brnoban is eredményesek voltak a szombathelyi robotok Az elmúlt héten Brnoban rendezték meg Csehország legnagyobb nemzetközi robotversenyét az általános és középiskolai korosztály…
 • Körmendi Kolping farsangi bál
  Körmendi Kolping farsangi bál Hagyományosan január utolsó szombatján került megrendezésre a Kolping Farsangi bál, mely egyben az egyházközség rendezvénye…
 • Jogásznap
  Jogásznap Szombathely híres szülötte, Horváth Boldizsár egykori igazságügy miniszter emléke és munkássága előtt tiszteleg ebben az…