Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gombadömping

2018-09-26, 11:33
   |   Kategória: Pink
Az időjárás most kedvez a gombászoknak. Igazi gombadömping van ugyanis az erdőkben, mezőkön egyaránt. A szombathelyi vásárcsarnokban hétfőtől vasárnapig áll az amatőr gyűjtők rendelkezésére gombavizsgáló szakember.
Egymás után érkeznek az emberek a vásárcsarnok gombavizsgálójához. Kalauz József megállás nélkül válogatja az ehető és a fogyasztásra alkalmatlan, sőt mérgező példányokat.

Ezen a napon leginkább ezzel, a sárguló csiperkével telt meg a gombavizsgáló kukája. De számos más fajtát is hoznak a gyűjtők. Ez a változékony tinorú nyomásra vagy vágásra azonnal színt vált, emiatt nem kerül a tányérba, ez a begöngyölt szélű cölöpgomba nem annyira csúnya, mégis sokkal mérgezőbb. Lehet látni, hogy nagyon erősen aláhajlik a kalap pereme. Ez súlyosabban mérgez, mint a gyilkosgalóca.

A forró és főleg száraz nyáron szinte egyáltalán nem volt gomba, most viszont annál több terem az erdőkben, réteken, sőt parkokban.

Kalauz József – gombaszakértő
Most nagyon sokfélét hoznak, de amiért ki szoktak menni, a vargánya is megtalálható, de inkább azt mondom, hogy nyulica, meg galambica nincs. Itt a környékünkön nincs, azok még váratnak magukra, mert nem igazán mozdultak meg, de azon kívül azt mondom, hogy minden.

Kosárban, dobozban, rekeszekben és nejlonzacskókban is hozzák a gombákat. A tárolás sem mindegy, mondja a szakértő. Ehető gombától is lehet ételmérgezést kapni.

Bertók Antal
Nem én szedtem, a vőm szedte. Őzlábat, meg vargányát pár szemet. Aztán nem tudom, hogy jó lesz-e, majd kiderül.

Tóth Kálmán

Szeretnék biztonságban lenni. Amit nem ismerek, azt megvizsgáltatom.

A szombathelyi vásárcsarnokban hétfőn, szombaton és vasárnap reggel 5-től 10-ig, keddtől péntekig pedig délig lehet kérni az ingyenes gombavizsgálatot. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy védett fajtákra is figyelni kell, egy-egy ilyen császárgalóca gyűjtése esetén darabonként ötezer forint lehet a bírság.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb