Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egy napos őszi kirándulás Tatára, a tavak városába és az Agostyáni Arborétumba

2018-09-30, 19:17
   |   Kategória: Pink
A Szombathelyi Polgármesteri Hivatal Nyugdíjas Klubjának tagjai barátaikkal és hozzátartozókkal kiegészülve őszi kirándulásuk helyszínéül Tata városát és a város szomszédságában lévő Agostyáni Arborétumot választották, „mert az ősz (….) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik” (Albert Camus).
A nyárias szeptember elejét és közepét hirtelen váltotta fel az őszi idő a kora reggeli fagy közeli hőmérsékletekkel és a megélénkülő széllel, de tiszta égbolt és napsütés kísérte utunkat a szeptember huszonhatodikai napon.

Rövid út közbeni pihenő mellett a nyitást követően első vendégek voltunk a tatai Öreg tó partján fekvő várban, a Kuny Domonkos Múzeumban. A múzeumban helyi vezető kalauzolta népes csoportunkat. A vár története és annak az idők során betöltött szerepe rajzolódott ki előttünk és nagy figyelemmel kísértük végig a helyi gyűjteményt. A vár az 1400-as évek elején épülhetett a Lackffy család birtokközpontjaként. Az 1727-ben a tatai uradalmat az Eszterházy család fraknói grófi ágának kiemelkedő személyisége, Eszterházy József országbíró vásárolta meg. A Kuny Domonkos Múzeum 1954 óta működik a várban. A meghatározó bronz-, és római kori leleteken túl jelentős természettudományi, helytörténeti, képző-, és iparművészeti anyagot őriz. Állandó kiállítást 13 teremben láthatunk és e mellett két teremben időszaki kiállítások bemutatására is lehetőség kínálkozik.

A múzeumi látogatást követően rövid tóparti sétával jutottunk el a Rákóczi út 10. szám alatti An-Zsu étterembe. Nagyon szívélyes fogadtatásban részesültünk, és kiváló vendéglátásban volt részünk a külön teremben felszolgált ebédnél. Az étterem melletti cukrászdában a saját készítésű édességekből bőven válogathatott mindenki ízlésének megfelelően.

Tata városának megismeréséhez a Happy Train helyi nyitott kisvonatot választottuk, amely a város nevezetességeit felkeresve hangszórón keresztül ismertette a tudnivalókat a történelmi emlékekről. A közel egy órás vonatozás során megtekintettük a vár környékét, Felső-Tatát, a Kálvária dombot, Fellner-kilátót, a Cseke-tavat, az Angolparkot, a Műromokat. Útba ejtettük a Pálma-rendezvényházat, az Óratornyot, az Öreg-tó partját és az Eszterházy-sétányt.

Miután a kisvonat visszaérkezett a parkolóban letett autóbuszhoz, újra elfoglaltuk helyeinket és továbbutazunk a közeli Agostyáni Arborétumba, ahol az arborétum vezetője kíséretében tettünk sétát. Az arborétum a gerecsei táj gyöngyszeme, közel 40 hektáron terül el, különleges növény-, és madárvilága minden évszakban a látogatók és turisták ezreit vonzza.

A szépen faragott székely kaput átlépve jutottunk az arborétum területére, amelynek kialakulásáról szólt először vezetőnk. A kísérleti kertben a szakemberek a hazánkban nem honos lombos növényeket és fenyő fajokat telepítettek. Vizsgálták a megmaradásukat, növekedésüket, esetleges kórokozóikat és károsítóikat. Figyelemmel kísérték a fajok fáinak minőségét és fatömegét. A kiváló erdőmérnököknek köszönhetően a harmónia és az esztétika is jelentős szerepet kapott itt. Így ma e csodálatos kertben gyönyörködhetünk a vörös cédrusok, a törpeborókák cserjéi, a balkáni selyemfenyők és amerikai diók csodálatos sokszínű zöldjeiben. A séta során a táj szépségeit is megcsodálhatjuk itt a Bocsátó-völgyben, a területen átszaladó Árendás-patak medrében. A délutáni napsütés lombokon átszűrődő fényei szívet-lelket melengető őszi szépsége feledhetetlen élményt jelentett mindannyiunk számára.

A napot összefoglalta: Gerencsér Ernőné klubtag

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb