Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Idősek Világnapja

2018-10-01, 18:53
   |   Kategória: Pink
Október elseje az Idősek Világnapja. Több százan gyűltek össze ez alkalomból az AGORA – Savaria Filmszínházban. A megye és a város elöljárói köszöntötték a 60 év felettieket, többen elismerést is átvehettek.
Szombathely lakóinak harmada 60 év feletti. Értékes része ez a korosztály a társadalomnak – hangzott el az idősek világnapi ünnepségen az AGORA – Savaria Filmszínházban. Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében az idő múlására és az évtizedek alatt megszerzett bölcsességre emlékeztetett.

„Ha ezzel a fölhalmozott hatalommal, tapasztalattal és tudással, és az életkor által felruházott bölcsességgel jól sáfárkodunk, akkor sok mindenkinek a javára lehetünk.”

Balázsy Péter megyei jegyző arról beszélt, hogy minden kornak megvan a maga szépsége. Az ENSZ kezdeményezésére 1991 óta ünnepeljük október 1-jén az idősek világnapját. Koczka Tibor alpolgármester azt mondta, ez a nap több, mint a szép életkor elismerése.

„Ünnepe annak a több évtizedes munkának, amit szűkebb és tágabb értelemben közösségünkért tettek eddigi életük során. Legyen szó családról, hivatásról, vagy közösségi feladatvállalásról. És nemcsak a múltban, a jelenben is.”

Az alpolgármester szólt arról is, hogy az idén 14 millió forintot fordítanak az Aktív Időskor Programra. Évente 6-7 ezren vesznek részt a rendezvényeken.

Dancs István – tiszteletbeli elnök, Vas Megye és Szombathely Nyugdíjas Szövetsége

„Sikerült úgy egymás mellé passzintani a két programsorozatot, hogy nem ütjük agyon egymást, hanem kiegészítjük. Az Aktív Időskor programnak évente körülbelül tíz programja van, a nyugdíjas szövetségnek 48-52, és mindegyik népes.”

Az Idősek Világnapja alkalmából többen vehettek át elismerést. Az önkormányzat által alapított Idősek az Idősekért díjat kapott Kovácsné Szemes Gyöngyi, aki 2011 óta a vakok – és gyengén látókat segíti, például a közlekedésben.

Kovácsné Szemes Gyöngyi – könyvelő, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete

„Addig is tudtam, hogy nagyon nehéz a vakok élete, de így szemtől-szembe találkozni és megélni a mindennapokban, hogy ők hogyan tudnak közlekedni, dolgozni, netalántán Budapestre eljutni, mindenféle segítség nélkül, zárójelben megjegyzem, segítség a vakvezető kutya, azon és nagyon elgondolkodtam.”


Közösségi munkájuk elismeréseként többen megkapták a Vas Megyei Közgyűlés Emlékplakettjét és a Nyugdíjas Szövetség díjait.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb