Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Japán nap

2018-10-03, 09:48
   |   Kategória: Pink
Küzdősport-bemutatók, dobkoncert, kézműves foglalkozások, sushi kóstolás – színes programok várták a szombati japán nap látogatóit a sportházban. A tizedik alkalommal megtartott rendezvény idén is sok érdeklődőt vonzott.
A Reményik-iskola kórusa japán dalcsokorral köszöntötte a program résztvevőit. Évről évre többen kíváncsiak a távol-keleti ország kultúráját népszerűsítő rendezvényre. Voltak, akik jelmezben érkeztek, megjelenítve a japán animációs filmek és online játékok karaktereit.

Faragó Eszter

„Japán egy nagyon érdekes ország, és egy nagyon különleges kultúra. Magában a jelmezkészítésben pedig az vonz, hogy nagyon kreatív és nagyon fejlesztő hobbi.”

Fel lehetett próbálni a japán nők hagyományos viseletét, a gazdagon díszített kimonót.

Simon Adrienn – japán szakos hallgató, Károli Gáspár Református Egyetem

„Amint látjuk, neki is egy nagyon szép hosszú ujjú, a csereszenyvirágok vannak rajta, ez fontos motívum a japán öltözködésben, hosszú az ujja, ez tipikusan a hajadon lányok viselete, mert ahogy lebeg, elűzi a rossz szellemeket, és szép hatást kölcsönöz, ahogy mozog.”

A sportház előterében sushi-étterem nyílt erre az alkalomra, hosszú sorokban várakoztak a színes falatkákra.

Farkas Pál – séf, Bambuszliget Étterem

„Ami a szakácsnak a fejéből kipattan, azt teszi a sushira. Teszem azt vega alapanyagok, főtt, pácolt, sült, tempurázott, lángolt, mindenféle alapanyag mehet a sushira.”

Japán magyarországi nagykövete a megnyitón elmondta: jövőre lesz 150 éve, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatot egymással, és azóta is szoros az együttműködés, például gazdasági területen. Illés Károly alpolgármester Szombathely jelentős rendezvényének nevezte a japán napot, amely a Magyar Japán-Baráti Társaság szombathelyi csoportjának immár tíz éve a szívügye.

Schmitt Csilla – elnök, Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathelyi Csoportja

„Az első évben gyerekrendezvénynek indultunk a Gyermekek Házával közös szervezésben, ahhoz képest nagyon kinőttük magunkat, hiszen a mozi mint színhely ma már az Agora sportház, három éve át kellett költöznünk a nagy érdeklődés miatt, ami nagy örömmel tölt el minket.”

Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatták a tradicionális japán gyermekjátékokat, megcsodálhatták a változatos bonsai-okat, (6:08) betekinthettek a japán kalligráfia rejtelmeibe, és végignézhettek egy hagyományos teaszertartást is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb