Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gesztenye

2018-10-17, 16:40
   |   Kategória: Pink
Októberben érik a szelídgesztenye. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben az ország nyugati, határ menti vidékein terem. A Kőszegi-hegységben őshonos gyümölcsöt telepítik is. Az utánpótlásra szükség is van, hiszen a fákat rendszeresen tizedeli a kéregrák.
Ezeket a fákat is megtámadta az a baktérium, amely a kéregrák okozója - az életerős gesztenyék azonban legyőzték a kórt. A járvány jellemzője, hogy erősen hámlik a fa kérge. Ezt (04:40-től, 06:10-nél még jobban látszik) mutatja Kern István, aki egy hektárnyi gesztenyésen gazdálkodik a Kőszegi-hegység lábánál. Nem elégedett a terméssel.

Kern István - őstermelő

“Az augusztus az nagyon forró volt, és nem volt csapadék, illetve szeptemberben sem volt kedvező az időjárás, így a termés sem lett annyira kedvező, ez a termés szemcsenagyságában is megmutatkozik, közpes nagyságú, még a nagyobb fáknak sem volt igazán megfelelő a termése.”

Ez a 250 éves fa megúszta a fertőzést, fitalabb társai azonban nem: látszanak a betegség nyomai a törzseken. A kéregrák évek óta nem terjed, ám nem is csökken a fertőzés által érintett egyedszám. Hatékony védekezés egyelőre nincs.

Eredics András - növényvédelmi szakmérnök

“Az éghajlat-változás - mindenki tapasztalja, most nagy szárazság van, de ez egész évre érvényes - ez legyengíti a fákat. A gesztenyefák emiatt fogékonyabbá válnak a betegségekre, károsítókra, és éppen ezért ha a gesztenye kéregrák betegsége megtámadja a fát, annak a terjedése gyorsabb, intenzívebb.”

A kedvelt csemegét nyersen 600 és ezer forintos kilós áron lehet megvásárolni, a sült gesztenye ára ennek a háromszorosa. (09:02) A szárazság miatt most kicsit több a kukacos gyümölcs is, mint tavaly, de kilónként alig néhány szem hordozza a szelídgesztenye gubacsdarázs utódait. (08:16) A szárazság miatt nagyon erősek, szúrósak is a tüskék: kesztyűvel, bottal készüljön, aki az őshonos gesztenyésekben szeretné gyűjteni a még gubás szemeket.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb