Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Y’s Men klub őszi kirándulása

2018-10-19, 09:30
   |   Kategória: Pink
Október 14-én vasárnap – szép napsütéses időben vettünk részt egy egész napos kiránduláson. Reggel 6,30 kor indulunk Szombathelyről – az MMIK parkolójából.
Egy technikai szünet beiktatásával 9 órára értünk Székesfehérvárra a Romkerthez, ahol egy nagyon kedes, szimpatikus idegenvezető várta már csoportukat. A történelmi - belvárosi séta után a Bory várat tekintettük meg, mely egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben. A várat Bory Jenő (1879–1959) székesfehérvári építészmérnök és szobrászművész nagyrészt egymaga épített és díszített 40 éven át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Az épület nem csak a Bory család otthona volt, hanem óriási műterem is az építész és felesége, Komócsin Ilona (1885–1974) festőművész alkotásai számára.

A vár a kazamatától a legmagasabb tornyok tetejéig több mint 30 méter magas. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. A vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában Bory Jenő úttörő volt.  Ebből az anyagból készültek a kupolák, oszlopok, korlátok, lépcsők, ajtó-, és ablaktokok, medencék, díszkutak, de szobrok és domborművek is. Aki még nem járt a Bory várban, annak örömmel ajánljuk, ne hagyja ki ezt a páratlan szépségű sok – sok művészi látnivalót.


Utunkat Felcsútra folytattuk, ahol a Pancho Akadémia felkészül munkatársa közel egy órás körút keretében megmutatta a stadion különleges és exkluzív helyiségeit a díszpáholytól az öltözőig, a sajtótájékoztató teremtől az elnökségi tárgyalóteremig.  Megcsodálhattuk  Puskás Ferenc „relikviáit”, majd a büfében fogyasztottunk egy finom kávét. Az ultramodern sportcsarnok terveit, mely az ország legnagyobb és legszebb futballközpontja Makovecz Imre kezdte el készíteni, azonban 2011-es halála után Dobrosi Tamás fejezte be. Kivitelezése 2012 áprilisától 2014. májusáig tartott.  

Fél háromkor indultunk tovább Budapestre, hogy a Magyar Nemzeti Galériában megnézzük a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot. A képek betekintést engednek Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat,





Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb