Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szent Márton emlékek bélyegeken és képeslevelezőlapokon

2018-11-16, 14:00
   |   Kategória: Pink
A Martinus Vallási és Kulturális Egyesületet 2006-ban azok a szombathelyi polgárok hozták létre, akik a Savaria születésű Szent Márton kultuszát vallási, történelmi és idegenforgalmi szempontból el akarják mélyíteni és meg akarják ismertetni. 
Az egyesület megalakulását elősegítette, hogy a Torusi székhelyű Szent Márton Európai Kulturális Központ az Európa Tanács támogatásával létrehozta a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalat, amely összeköti azokat a helyeket, ahol Szent Márton élt és tevékenykedett. Szombathely az úthálózat kiinduló pontja. Egyesületünk több tagja részt vett az úthálózat kiépítésében, mely összeköti azokat a településeket, amelyeken Szent Márton tisztelete valamilyen formában kifejeződik. Minden hónap 11-én tartottunk összejövetelt, illetve lelkesedve sok olyan rendezvényünk volt, melyeken népszerűsíteni tudtuk Szent Márton eszmeiségét.   (Kiállítások, vetélkedők, zarándokutak Szent Márton emlékhelyek felkeresésével, Szent Márton vásáron adománygyűjtés, Savaria Karneválon „Márton Sátorban” bemutatók, püspöksüveg, liba kitűző készítés, kirakók, színezők stb.) Sajnos az utóbbi években egyrészt a tagság létszáma is csökkent, másrészt a lelkesedés sem volt már olyan, mint az elején, mert hiányzott az egyesületi munka fő „mozgatórugója” Aigner Géza atya. aki Répcelakra került. Ez év szeptember 12-én tartott közgyűlésen az elnök, Horváth József atya korára és sok más elfoglaltságára hivatkozva lemondott elnöki funkciójáról, és helyette egy lelkes, agilis tanár- közösségfejlesztő, közművelődési szakember Horváthné Németh Zsuzsanna került megválasztásra. Zsuzsa bemutatkozásában elmondta, hogy a vallási turizmusban, mint résztvevő és szervező is volt alkalma részt venni. A Martinus Vallási és Kulturális Egyesület célkitűzéseivel egyetértve nagy örömmel fogja szolgálni eddigi élettapasztalataival, lelkesedésével az egyesület munkáját. 

November 12-én 16 órára a Szent Márton Látogatóközpont folyosója zsúfolásig megtelt a „Szent Márton ábrázolások és emlékek bélyegeken és képeslevelezőlapokon” kiállítás megnyitójára. Schauermann János atya köszöntötte a résztvevőket, majd az egyesület elnöke Zsuzsa nyitotta meg a kiállítást. Kőszegfalviné Pajor Klára és Steindl Rezső bemutatták gyűjteményüket. Ruben La Voz énekes-gitáros Szent Mártonról írt énekét adta elő.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb