Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Biológiai invázió - özönnövények és özönállatok

2018-11-30, 13:53
   |   Kategória: Pink
Magyarország természetes élőhelyeinek több mint felét veszélyeztetik olyan növények és állatok, amelyek kiszorítják az őshonos fajokat - hangzott el a Savaria Múzeumban rendezett előadóülésen. Az MTA Vas Megyei Tudományos Testületével közös rendezvényen a biológiai invázió térségünket érintő veszélyeiről is beszéltek a szakemberek.
A nagy földrajzi felfedezések óta hozzák-viszik a növényeket és az állatokat szerte a világban - utalt köszöntőjében Csapláros Andrea múzeumigazgató a biológiai invázió kezdeteire. Az idegen tájakról behurcolt növények egy része alkalmazkodni tudott az új körülményekhez, s ma már egyre nagyobb területeket hódít el az őshonos fajtáktól. A legismertebb özönnövény a parlagfű, de a természetes növénytakaróra nála is nagyobb veszélyt jelent a vasi árterekben is gyakori észak-amerikai, sárga virágzatú cserje, a magas aranyvessző vagy a japán keserűfű.

Balogh Lajos botanikus
Olyan szőnyegként lepi el a vízpartokat, hogy abban más növény nemigen tud életre kapni, a csírázását is gátolja más növényeknek, és a továbbfejlődését is, itt Szhelyen pl. a belvárosban a múzeum és a Borostyánkő áruház környékén is megfigyelhető, de a Rába mentén több kilométeren kíséri a partokat ez a japán keserűfű.

Az özönnövények egy része egyészségi problémákat is okoz: a parlagfű mellett ezért a kaukázusi medvetalp visszaszorítása is fontos feladat. A biológiai sokféleséget az özönállatok is veszélyeztetik - hangsúlyozták az előadók.

Vig Károly főmuzeológus, Savaria Múzeum
Gyors szaporodóképesség, gyors terjedőképesség, nagy fokú versenyképesség, és a környezeti tényezőkkel szembeni tág tűrőképesség jellemzi ezeket a fajokat.

Külön előadás szólt a gerinces és a gerinctelen özönállatokról, amelyek visszaszorítása ugyancsak nehéz feladat. A folyami rákoktól például sok helyen a tenyészetekből elszabadult amerikai rákfajok veszik el az életteret.

Illés Péter Gábor
Nehéz mit tenni, a legfontosabb, hogy akvaristák ne engedjenek ki rákokat, mert sajnos ez is már így szaporodik, illetve a meglévő folyami rák állományokat megőrizni elszigetelten, vigyázni, hogy oda ne tudja betenni 10 lábát a rák.

Az előadók számtalan példát hoztak azokra az özönállatokra, amelyek az őshonos fajokat elpusztítják, elveszik az életterüket vagy betegséget terjesztenek. Szinte minden édesvízben, így a Balatonban is megtalálható például a vándorkagyló, és az egész országban elterjedt a komoly gazdasági károkat okozó harlekinkatica , a puszpángmoly vagy a márványos poloska, amelyek ellen más-más, speciális védekezésre van szükség.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb