Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Év rovara és kétéltűje

2019-01-11, 15:08
   |   Kategória: Pink
Évente váltakozva egy-egy hazai hüllő- illetve kétéltűfajra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Társaság "Év élőlényei" kampánya. Az internetes szavazatok alapján 2019-ben a foltos szalamandra viseli az év kétéltűje címet. A rovartani társaság pedig a magyar tarsza, a kis Apolló-lepke és a havasi cincér között hirdetett versenyt, amelyből utóbbi került ki győztesen.
Az idei szavazás jelöltjei mind közösségi jelentőségű rovarfajok voltak, amelyek az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szerepelnek. A hegyvidékek öreg bükköseiben élő havasi cincér jellegzetes külsejű, védett bogárfaj. A hímek csápja kétszer hosszabb, mint a testük, ezzel hevesen védelmezik a területüket. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos, de máshol is előfordul. Vas megyében eddig még nem figyelték meg.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum

"A magyarországi állomány szerencsés helyzetben van, több európai országban eltűnt vagy csökken az állománya, nálunk szerencsés stagnál. Valójában az egyik legszebb bogárfajunk, hiszen gyönyörűséges kékes irizáló a szárnyfedő, ezen fekete bársonyos foltokat láthatunk, aminek a kiterjedése és alakja minden egyednél más és más."

Az év kétéltűje, a fokozottan veszélyeztetett foltos szalamandra a magyarországi hegységekben honos. Nedves, hűvös időben, szürkületkor a Kőszegi-hegységben is lehet találkozni vele. A hazai kétéltűfajoktól eltérően nem petét rak, hanem belső megtermékenyítést követően lárvákat szül. Öblökkel tarkított tiszta vízű patakokban szaporodik, puhatestűekkel tálplálkozik. Feltűnő sárga foltjai a ragadozók számára figyelmeztetést jelentenek.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum

"Mérgező bőrváladéka van a szalamandrának, ami ránk emberekre is veszélyes lehet. Ha valaki megfog egy szalamandrát, nem érdemes a szemébe, szájába nyúlni, mert ez a szalamandrin nevű vegyület ez ránk is mérgező. Kötőhártya-gyulladást okoz, és hányingert, mérgezéses jellegű tüneteket produkálhat."

A klímaváltozás miatt szárazabbá, melegebbé váló környezetünkben a havasi cincér és a szalamandra élettere is egyre szűkül. Az év élőlénye akció épp ezért az élőhelyek védelmére hívja fel a figyelmet.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb