Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Elköltöznek az annunciáta nővérek

2019-01-17, 18:51
   |   Kategória: Pink
Elköltöznek Szombathelyről az annunciáta nővérek, ezzel véget ér betegápolói, lelki gondozói tevékenységük. Az idős apácáktól, akiknek elődei 100 évvel ezelőtt telepedtek meg a városban, a megyéspüspök után a polgármester is elköszönt.
A 30-as évek óta ez a Horváth Boldizsár körúti épület az annunciáták anyaháza. A rendet 1920-ban alapította - Mikes János püspök támogatásával - Boda János kanonok. A közösség első tagjai azok közül a Grazból érkezett nővérek közül kerültek ki, akik az első világháború idején a szombathelyi katonakórházban ápolták a sebesülteket. Kezdetben a betegápolás volt a fő hivatásuk, ma inkább a lelki gondozás tölti ki a napjaikat.  


Spohr M. Martha annunciáta nővér

Több ember bejön, akiknek leki segítségre van szüksége, a hívek bejönnek reggel és este közös imára, és mindennap van szentmise nálunk, vagy délelőtt, reggel vagy délután, és a hívek szép számban bejönnek ide.

A Brazíliából érkezett Márta nővér mellett ma már csak 3 idős apáca él az anyaházban. A napokban Budapestre költöznek. Több évtizedes áldozatos tevékenységüket köszönte meg a polgármester, aki a mentőszolgálat munkatársaival közösen búcsúzott el a nővérektől. Puskás Tivadar hangsúlyozta: a rend feloszlatásáig az apácák nagy odaadással dolgoztak a szombathelyi kórházban.

Puskás Tivadar polgármester

1949-ig a szombathelyi egészségügy nagyon fontos szereplői voltak, hiszen az ápolói feladatok egy részét, jelentős részét ellátták. Nagy hivatástudattal látták el, Szombathely és Vas megye számára fontos tevékenységet végeztek.

Az annunciáták a rend feloszlatása után 30 évvel, a rendszerváltáskor tértek vissza. A legtöbben Brazíliából érkeztek, ahol főként lepratelepeken dolgoztak. A rendnek egyelőre nincs utánpótlása, így a szombathelyi közösség is megszűnik. Az épület azonban új - az annunciáták hivatásához közellálló - funkciót kap.

Székely János megyéspüspök

A rendi vezetés úgy döntött, hogy ezt az épületet átadja az egyházmegyének, mégpedig egy gyönyörű szép célra, egy katolikus, tehát egyházi szociális otthon, idősotthon fog itt működni.

Az egyházmegye tervei szerint a szükséges átalakítások után még ebben az évben megnyithatja kapuit a megye első, katolikus szociális otthona.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb