Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Év vadvirága és gombája

2019-01-24, 17:15
   |   Kategória: Pink
A magyar zergevirág lett 2019-ben az Év vadvirága. A hegyvidékeken honos sárgavirágú lágyszárú Vas megyében dísznövényként fordul elő. Az Év gombájává pedig a sokak által kedvelt bronzos vargányát választották az internetezők.
13 éve indított először Év gombája szavazást a Magyar Mikológiai Társaság az interneten, akkor a gyilkos galóca nyert. A következő esztendőkben ehető, mérgező, különleges megjelenésű ritkább, és gyakori, ismert fajok győztek vegyesen. A társaság idén az ún. gyökérkapcsolt gombákra kívánta felhívni a figyelmet, amelyek láthatatlanul hálózzák be az erdő talaját, segítve a fák tápanyagfelvételét. (140910gomba 7:14-től) A királytinóru és vöröses nyálkásgomba mellett a legtöbb szavazatot a bronzos vargánya kapta. Ízletes, sokféleképpen elkészíthető, szárítva jól eltartható fajról van szó, a gombagyűjtők kedvence, ami gyakran előfordul a piaci standokon. Szezonban környékünkön is sokan szedik.

Kalauz József - gombaszakértő

"Ez az a gomba, amit nem igazán kell az embereknek bemutatni, mert mint vargánya nagyon sokan mennek gyűjteni, nyár elejétől fogva majdnem a késő őszbe hajlóan, ha olyan az időjárás, akár folyamatában is előjöhet."

Kilencedik alkalommal választhattak Év vadvirágát az internetezők a természettudományi múzeum felhívására. A tündérfátyolt és a macskaherét maga mögé utasítva a magyar zergevirág nyert a szavazatok 47 százalékával. Ez a hegyvidéken honos, élénksárga virág 1982 óta védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

Balogh Lajos - botanikus, Savaria Múzeum

"Elterjedését illetően Magyarország középső területei, a Magyar-Középhegység középső részei, Dunazug-hegység, Vértes, Mátra, Bükk, ahol gyakrabban előfordul, bár sehol sem gyakori. Illetve Mezőföldön, Mecsekben, Villányi-hegységben és alföldi síkvidéki száraz erdőkben."

A magyar zergevirág a fészkesvirágzatúak közé tartozik, szirmait áprilisban bontja. Neve arra utal, hogy a zerge szívesen legeli. Vasi vonatkozása, hogy egyik keverékfaját Gayer Gyula szombathelyi botnaikus írta le először.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb