Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Házasság

2019-02-19, 20:41
   |   Kategória: Pink
Szombathelyen 2017-hez képest tavaly nőtt a házasságkötések száma. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a két év első 11 hónapját összehasonlítva országosan megközelítőleg 10%-kal többen kötötték hivatalosan is össze életüket. A vasi megyeszékhelyen a növekedés meghaladta az országos átlagot.
Magyarországon 12. alkalommal rendezték meg a Házasság Hete programsorozatot. Szombathelyen is számos rendezvénnyel hívták fel a figyelmet a házasság, a család értékeire. Hazánkban ugyanis a 70-es évek közepétől csökkent a házasulási kedv, amely 2010-ben érte el mélypontját, akkor országosan mintegy 35 ezer pár járult az anyakönyvvezetők elé. Ez a szám az utóbbi három évben 50 ezer fölé emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Legfrissebb közleményük térképén az látszik, hogy 2017-ben ezer lakosra Vas megyében jutott a legkevesebb házasság. Szombathelyen viszont jelentősen nőtt a kötések száma.

Sárosi Imelda – anyakönyvvezető, Szombathely
2017-ben 329, 2018-ban pedig már 370 házasság köttetett Szombathely város területén.

Több lett a házasságkötés Szombathelyen, ugyanakkor csökkent a válások száma, 181-ről 168-ra. A kapcsolat nem működik magától, folyamatosan tenni kell érte, mondta közéleti magazinunkban a párterápiával is foglalkozó pszichológus.

Szabó Ágnes – párterapeuta pszichológus
Mindig újra kell házasságot kötnünk. Nem az a kérdés, hogy kivel kötjük, hanem az a kérdés, hogyan folytatjuk mikor megint egy kihívás elé érkeztünk. A legnagyobb kihívás egyébként akkor áll elő, mikor vagy nyugdíjazzák a párt, és/vagy kirepültek a fészekből a gyerekek.

A református lelkész szerint fontosak a jó példák. A házasságkötés az élet fontos döntése.

Jakab Bálint – református lelkész

Ésszel és szívvel válasszunk házastársat, mert az érzelem viszi egy ideig, a racionalitás szintén egy ideig, bocsánat, érdekházasságokról beszélek, vannak ilyenek még ma is, mikor úgy tűnik, hogy érdemes két jó lovat egymás mellé fogni, aztán kiderül, hogy mégsem egyformán húznak.

A KSH szerint az elmúlt két évtizedben 5 évvel nőtt az először házasulók átlagéletkora.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb