Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Madárfészkek telepítése

2019-02-22, 15:41
   |   Kategória: Pink
Több tucatnyi műfészket helyeznek ki ezekben a hetekben Vas megyében. Az áramszolgáltatókkal együttműködve minél magasabbra, többnyire nagyfeszültségű villanyoszlopokra teszik ezeket. A doboz-szerű alkalmatosságba várhatóan ragadozómadarak költöznek majd.
Műfészkeket raknak ki az Őrségi Nemzeti Parki Igazgatóság munkatársai Kőszeg, Szombathely és Vas megye északi térségében. A cél az, hogy beköltözzenek a területen élő ragadozómadarak - ahogy ezt a régebbi mesterséges fészkeknél tették.

Markovics Tibor - igazgató, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Most ezek fedettek, kicsit továbbfejlesztett és a technológiában kicsit más, de ugyanazt a célt szolgálja, alapvetően a vándorsólyom, vörösvércse, kabasólyom, kerecsensólyom az, ami leginkább elfoglalja, de természetesen más madarak, például varjúfélék is beköltöznek ezekbe időnként.”

Tilda vándorsólyom, azonban - ehhez a vörösvércséhez hasonlóan már a kőszegi Chernel-kert madárkórházának lakói. Hozzájuk hasonló őshonos és költöző ragadozómadarak találnak majd otthonra a minél magasabbra helyzett fém- és fadobozokban, amelyeket ki is bélelnek.

“Ez az a kavics, amelyet beleteszünk a felkerülő ládába, és ez arra kell, hogy egyrészt elvezeti a madarak alól az esővizet, másrészt ebbe tudnak kaparni egy olyan kis üreget, amibe le tudják rakni a tojásukat.”

A kőszegi távhőszolgáltató oszlopa - most 25 méter magasra viszik egy vörös vércse leendő otthonát.


Harsányi Krisztián - osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Amellet, hogy a madaraknak élőhelyet tudunk biztosítani, ez a kár a gazdálkodóknak is jó, hiszen a gazdálkodóknak okozott károkat nem csak úgy lehet megfékezni, hogy mérget helyezünk ki elenük, hanem hogy a közelbe ragadozókat telepítünk, így ők csökkentik ezeket a károkat.”

A több tucatnyi műfészket most a MAVIR Zrt. jóvoltából tehetik ki a - rendkívül magas tereptárgynak számító - nagyfeszültségű villanyoszlopokra,  de az E-ON is együttműködik a természetvédelmi szakemberekkel, a kisebb társaságokhoz hasonlóan.

Rege Péter - ügyvezető igazgató, Remicro Távközlési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
“Azokat a magaslati pontokat, amelyekkel mi rendelkezünk, azokat felajánlottuk a nemzeti park részére, és távlati terv, hogy ha lesz lakója ennek a költőládának, akkor egy élő, internetes webkamerát is el tudunk helyezni ezekben a ládákban.”

Egy ilyen fészeknek az elhelyezése nagyjából egy órát vesz igénybe. Az oszlopon lévő eszközöket a beköltöző madár nem zavarja - a megoldás biztonságos az áramszolgáltató és az állatok részére egyaránt.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb