Nyomtatás

A Békéscsabai és a Szombathelyi Y’S Men Klub tagjai találkoztak Őrimagyarósdon

2019-08-19, 09:09
   |   Kategória: Pink
2018-ban a Szombathelyi Y’s Men Klub tagjai jártak Békéscsabán és töltöttek pár napot ott. Most Ők jöttek el a nyugati végekre és töltenek itt pár napot, hogy megismerkedjenek az Őrség nevezetességeivel. 
Szállásuk az Őrségi Csillagfény Szállóban volt, ahová Szombathelyről 4-en elmentünk meglátogatni régi ismerőseinket. A nagy távolság miatt sajnos csak ritkán tudunk találkozni. 11 óra körül értünk oda. Nagy szeretettel köszöntöttük egymást. Elbeszélgettünk az egy év alatt történtekről, majd közösen elfogyasztottuk a finom gyümölcslevest és a valódi békéscsabai kolbásszal készült lecsót. Megittuk az ebéd utáni kávét és útra indultunk. Pankaszon megnéztük a szoknyás haranglábat, majd

a Helytörténeti Gyűjteményt, melyet Kováts Béla (1922-1994) címzetes iskolaigazgató gyűjtötte össze az őrségi falvakban. Gyűjtőmunkáját segítették a pankaszi iskola tanulói.
Az értékes néprajzi gyűjtemény 1984-ben került jelenlegi helyére. Az épület eredetileg iskolának épült 1885-ben. Később kocsmaként működött. Jelenleg az épület a gyűjteménnyel együtt a Községi Önkormányzat tulajdonában van. Ez az Őrség leggazdagabb helytörténeti gyűjteménye.


Pankaszról Szőcére mentünk át megnézni a Lápok Házát, mely az Őrségi Nemzeti Parkban található érzékeny apró vizes élőhelyek természeti szépségeit mutatja be. A házban és környezetében élményszerűen ismerkedhettünk meg a lápokkal, különleges élőlényeikkel, védelmük érdekében végzett munkával, a lápok és a körülötte élő ember kapcsolatával. A közelben található a Szőcei Tőzegmohás Láprét, amelyen tanösvény vezet végig. A tanösvényen tett séta után elköszöntünk egymástól A békéscsabaiak Őrimagyarósdra –mentek vissza, mi pedig Szombathelyre.