A háziasszonyok többsége általában bajban van húsvét előtt, hol szerezze be a sonkát, kitől vegyen tojást, mivel fesse be, és milyen csokoládét, édességet vegyen a gyerekeknek. Szamosfalviné Papp Katalin, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetőhelyettese a Szombathelyi Televízió Hétvége című műsorában elmondta, a húsvéti sonkának két típusa van. Az egyik hagyományos pácolással készül, ez nyersen kerül az elárusítóhelyek pultjaira. A másik pedig félkonyhakész. Utóbbinál célszerű megnézni a minőségmegőrzés idejét mielőtt megvásárolnánk. Ha kistermelőtől szerezzük be a sonkát, akkor mindenképpen kérdezzünk rá, meddig fogyasztható. Szamosfalviné Papp Katalin a sonka helyes tárolására is felhívta a figyelmet. A hagyományos pácolásúak nem igényelnek hűtve tárolást, de száraz, hűvös helyen célszerű őket a fogyasztásig tartani. Azonban a főtt, füstölt készítményeket mielőbb tegyük hűtőszekrénybe. Az üzletekben az utóbbi időben megjelentek az előre csomagolt, gyorspácolású húsok. Ezek csomagolásában sokszor lészerű, kocsonyás anyagot találunk. A szakember azt mondta, ettől ezek még jók, fogyaszthatók.
Tojásrakást követő 21 napig fogyasztható a tojás, erre nagyon figyeljünk oda a vásárláskor és a felhasználáskor is. Örök kérdés, mivel és hogyan fessünk tojást? Szamosfalviné Papp Katalin azt tanácsolta, tojásfestéskor csak élelmiszerszínezéket vagy természetes színezőanyagokat használjunk, ilyen a vöröshagyma héja, az ibolya, az áfonya, a kurkuma.
Húsvét sincsen csoki nélkül. Ha jó minőségű édességet akarunk vásárolni, akkor olyan terméket válasszunk, aminek a kakaótartalma meghaladja a 35 százalékot.
Mi kerüljön az ünnepi asztalra?
Sonka, hímes tojás, foszlós kalács, ecetes torma – ezek mind-mind a hagyományos ünnepi asztal kihagyhatatlan étkei. A szakemberek azt tanácsolják, ne alkalmi árusoktól vegyük meg őket.
Új hozzászólás
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.