Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Lassan apad a víz (frissítve)

2014-05-18, 11:25
   |   Kategória: Pink
Jelentős mennyiségű eső már nem várható, az árvíz és a belvíz azonban még szombaton is okozott gondokat a megyében. Összefoglaló.

Vasárnap délután

Lassú apadás kezdődött el Vas megye vízfolyásain. Az elmúlt napokban lehullott csapadék több folyó menti település lakosságának okozott gondot. A Rábán levonuló erős árhullám mellett védekezésre kényszerültek a Répce, a Gyöngyös és a kisebb patakok szomszédságában lakók is. A legintenzívebb munkára Körmend, Kőszeg, Bucsu, valamint Bük településeken volt szükség. A rendőrség a katasztrófavédelem, a közútkezelő, a vízügy és az érintett önkormányzatok munkatársaival szorosan együttműködve dolgozik a balesetveszély megakadályozásában és a károk elhárításában. A helyi körzeti megbízottak folyamatosan kapcsolatot tartanak a lakossággal, közreműködnek a védekezésben részt vállaló polgárok értékeinek megóvásában. A legkritikusabb időben a főkapitányság csapatszolgálati százada negyvennyolc órán keresztül, készenlétben várta az esetleges beavatkozás szükségességét. Az útnak indulók pedig a folyamatosan frissülő tartalommal közzétett közleményeket olvasva tájékozódhatnak az aktuális közlekedési helyzetről.

Az esőzések mellett a viharos erejű szél is gondokat okozott a megyében. Több épületet megrongált, fákat csavart ki. A gyors és hatékony beavatkozásoknak köszönhetően a megpróbáltatások ellenére személyi sérülés nem történt az időjárási körülményekkel összefüggésben.

Továbbra is megyeszerte dolgoznak a károk helyreállításában. Jelenleg négy, teljes lezárással és egy félpályás lezárással érintett útszakasz található a főkapitányság illetékességi területén, illetve további egy területen sebességkorlátozás lassítja az előrejutást.

Teljes útlezárás van érvényben

- a 7445-ös számú út 0+260 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között,

- 8441-es számú út 0+600 – 2+600 kilométerszelvény közötti szakaszán, Sótony és Ikervár között,

- a 8637-es számú út 0+200 – 2+087 kilométerszelvény közötti szakaszán, Acsád és Bük között,

- a 8631-es számú út 0+0 – 1+350 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasegerszeg és Nagygeresd között.

Félpályán haladhat a forgalom

- a 8632-es számú út 6+420 – 6+540 kilométerszelvény közötti szakaszán, Gór és Bő között.

Sebességkorlátozásra számíthatnak

- a 87-es számú főútvonal 48+550 – 48+800 kilométerszelvény közötti szakaszán, Kőszeg térségében.

A rendőrség kéri az úton lévőket, hogy az időjárási és útviszonyoknak megfelelően, továbbra is fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek!

Szombaton

Tíz embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt Bükön


Belvíz miatt tíz embernek kellett elhagynia otthonát szombat délelőtt a Vas megyei Bük településen, mert a Rákóczi utcában álló házuk udvarán nagy mennyiségű víz gyülemlett fel - közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Korábban arról tájékoztattak, hogy egy 80 éves férfi kért segítséget a katasztrófavédelemtől, mert az házának udvarán álló víztől nem tudja elhagyni lakását. Az idős embert a csepregi tűzoltók menekítették ki ingatlanából. A közlemény szerint mindazoknak akiknek ideiglenesen el kellett hagyniuk az otthonukat, Bük város önkormányzata biztosít szállást a településen.A csepregi és szombathelyi tűzoltók megkezdték az elöntött udvarokról a 30-40 centiméter magasságban álló víz szivattyúzását.

    bükMTI Fotó: Varga György

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a szombatra virradó éjszaka 120 önkéntes tűzoltó és helyi lakos dolgozott Kőszegen is a Gyöngyös patak áradása miatt, három helyszínen töltöttek homokzsákokat, építettek nyúlgátat.Közlése szerint a víz egy szakaszon a 87-es főutat is elérte, ezért azt szintén nyúlgát építésével védik, az éjszaka a Hatházaknál, a Rétvölgyi utcában és a 87-es főút mentén párhuzamosan zajlott a védekezés, a lakóházak védelmében a Borostyánkő utcában egy utat is átvágtak, mezőgazdasági területre vezették a vizet. Hozzáfűzte: a 87-es főúton a  védett szakaszon sebességkorlátozás mellett haladhat a forgalom.Pénteken folytatódott a szeles, az évszakhoz képest hűvös idő. Délutánig teljesen egyenetlen eloszlásban, rendkívül változatos intenzitással esett az eső a Rába vízgyűjtőjén. A Répce vízgyűjtőre 35-55 mm, a Gyöngyös vízgyűjtőre 35-65 mm, a Pinkára 20-35 mm, a Rába vízgyűjtőre pedig 20 mm körüli csapadék hullott eddig. A magyar területeken 20-25 mm körüli eső esett. A Marcal vízgyűjtőjén 20 mm csapadékot regisztráltak. A hét közepén a Rába vízgyűjtőjére az Országos Meteorológiai Szolgálat által előre jelzett csapadékoknál szerencsére jóval kevesebb hullott le, ezért a Rábán és a Lapincson a korábbi becslésekkel ellentétben nem alakult ki jelentős árhullám.

Az előrejelzésekhez képest a Répce és a Gyöngyös vízgyűjtője kicsivel több, a Pinka és Rába vízgyűjtője viszont kevesebb esőt kapott. Az elmúlt másfél napot tekintve a legtöbb csapadék a Gyöngyös felső területére esett. Jövő héten jelentősebb csapadékra már nem kell számítani.

Rába

A pénteken lehullott eső hatására Szentgotthárdnál a Rábán gyenge áradás indult meg, de komolyabb árhullám csak a Lapincs legfelső szakaszán alakult ki. A Rába Szentgotthárdnál pénteken késő este 22 órakor tetőzött. Jelentősebb vízszintemelkedésre már nem kell számítani.

A Pinkán érkező jelentős mennyiségű víz miatt Körmendnél is péntek reggeltől megállt az apadás és újra áradásnak indult a folyó. A vízállás ma reggelre elérte a 300 cm-t. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológus szakembereinek becslése és számításai szerint ezen a szakaszon szombat délután I. fokot meghaladó, 340 +-10 cm-es tetőzés várható.


rába
A Rábán nem alakult ki jelentős árhullám

A szentgotthárdi és a körmendi árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Az ennek megfelelő védekezés zajlik, a gátőreink folyamatosan figyelik a folyó vízállását és a műtárgyakat. Szentgotthárdnál megkezdtük a helyreállítási munkálatokat is.

Sárvárnál pénteken 22 órakor tetőzött a folyó 188 cm-rel, azóta apadás tapasztalható. Újabb vízszintemelkedésre itt sem kell már számítani.

Gyöngyös, Répce, Pinka

A csütörtökön lehullott csapadékokból jelentősebb árhullámok képződtek a Répce, Gyöngyös és Pinka vízgyűjtőjén. A tegnapi (pénteki) kisebb csapadék lassítja az apadást, de jelentősebb vízszintemelkedéseket nem fog okozni. Az elkövetkező napokban, a csapadék-előrejelzés beválása esetén újabb vízszintemelkedés nem várható, apadás fogja jellemezni az érintett vízfolyásokat.

 Répce

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében intenzív áradás indult meg a Répcén, ami éjfél körül tetőzött Répcevisen. Ezt követően megindult az apadás, mely jelenleg is tart. Közel két métert apadt már a víz szintje. A Góri tározót üzembe helyeztük. A tározó jelenleg is működik, mely mentesíti Gór községet és a Gór alatti vízfolyás melletti településeket is az árvíztől.

Gyöngyös

Az esőzések hatására intenzív áradás indult meg a Gyöngyös-patakon is. Pénteken a Gyöngyösön Kőszegnél pár óra alatt több mint 2 méteres vízszintnövekedés következett be. A kora délutáni órákig intenzíven áradt, majd estig nem változott a víz szintje. Ezt követően ismét emelkedni kezdett a vízállás. Kőszegnél éjfél körül tetőzött 441 cm-el. Jelenleg már közel fél métert csökkent a vízszint.

A Lukácsházi tározó zsilipénél még áradás tapasztalható. A Lukácsházi tározó funkcióját maradéktalanul betölti, kiválóan működik. Üzembe helyezésével a vízügyi szakembereink 1,4 millió m3 vizet tartottak vissza a tározótérbe, aminek hatására a tározó alatti részeken kevesebb víz folyik le a Perinten és a Gyöngyösön. (A Perinten is nagyon rövid idő alatt az átlagos 60 cm-ről 2 méter fölé emelkedett az áradás miatt a vízállás.)

Kőszegen a vízügyes kollégák műszaki irányításával a Hatházakhoz vezető utat három helyen át kellett vágni, a Rőti-völgyben pedig egy átereszt zártak el homokzsákokkal, hogy lakott területekre ne jusson le a víz.. Két ellennyomó medencét is építettek a szivárgó vizek megfogására.

Az Arany patakon is jelentős árhullám képződött pénteken. Szinte telt mederrel folyt a víz Szombathelyen. Oladnál az átlagos 50 cm-es víz nem egészen fél nap alatt két métert emelkedett. Szerencsére itt nem lépett ki a medréből, s mára már leapadt a víz.

Pinka

Felsőcsatárnál pénteken reggel kezdett áradni a Pinka. Délután tetőzött 372 cm-el, s azóta csak nagyon lassan apad. Szombat reggelre közel fél méterrel kevesebb a víz állása.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon több mint 90 fő vízügyi szakember látja el az árvízvédekezési feladatokat. Az árvízi védekezés továbbra is az előírásoknak megfelelően, rendben zajlik. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. Az érintett önkormányzatokkal állandó kapcsolatban állnak, szükség esetén műszaki irányítással segítik a védekezési munkálataikat.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb