Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Veszélyes az erdei túra

Hatalmas károkat okozott a múlt heti szélvihar a Kőszegi-hegység erdeiben. A felázott talajon több ezer köbméter bükkfa dőlt ki gyökerestől. A tájvédelmi körzetben erdészek dolgoznak azon, hogy az utakat járhatóvá tegyék. A turistákat arra kérik, a balesetveszély miatt egyelőre kerüljék el a természeti katasztrófa sújtotta területet.

Ereje teljében lévő, egészséges bükkfák tömegét döntötte ki a szerdától vasárnapig dühöngő orkán erejű szél. A Kendig-csúcson 108 km-es szélerősséget mértek. De nem csak a szél volt extrém, hanem a csapadék mennyisége is. Három nap alatt 92 mm esett. A felázott talajon a széllökésektől dominószerűen borultak ki a hatalmas bükkök. Ez a magashegyi fafaj méretéhez képest csak kis felületen támaszkodik, gyökerei nem nyúlnak mélyre.

A vihar a hegyen átvezető villamos hálózatot is megrongálta: villanyoszlopokat döntött ki, az óriásfák pedig elszabták a vezetékeket.

Egyelőre nem tudni, hogy hány fa dőlt ki a Kőszegi-hegységben. A járhatatlan utak miatt az erdészek gyalog végzik a kárfelmérést. A közlekedést akadályozó fák eltávolításán már napok óta dolgoznak, a többi, erdőben fekvő fa kitermelésével viszont meg kell várniuk a hatóság határozatát. A fokozottan védett területen az erdészet ilyen katasztrófahelyzetben is csak külön engedéllyel dolgozhat.

A bükk sajátossága, hogy a nedvkeringés beindulása után kivágott fát hamar megtámadja egy korhasztó gomba. Emiatt még nagyobb lehet a kár, ha nem sietnek a kitermeléssel.

 A Kőszegi-hegység, és a Hétforrás kedvelt kirándulóhely. Az erdészet a balesetveszélyre figyelmeztet és a turisták megértését kéri. A vihar – kisebb mértékben - a szombathelyi Parkerdőben is pusztított.  A kárelhárításon itt is dolgozik a Szombathelyi Erdészeti Zrt.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb