Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Fűben-fában orvosság van!

2015-06-21, 12:31
   |   Kategória: Pink
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai komolyan vették, amit nagyanyáink a gyógyfüvekről mondtak, és ennek szellemében hozták létre az ölbői intézményt. Ide - közel Szombathelyhez - várják a kikapcsolódni vágyókat, akik a környékbeli látnivalókat is felfedezhetik.
„Ölbőnek már két nevezetessége is van: a település határában a horgásztó, valamint a Szent Miklós-gyógyfüvesház és annak udvarán a Kneipp-kert. Mindkettő sok látogatót vonz. Hálásak vagyunk a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak, hogy nálunk hozta létre ezt az intézményt” - fejezte ki örömét Smideleusz László polgármester.

A gyógyfüvesház kertjében dúsan zöldellnek a növények. A faluszéli lakatlan családi házba a karitász vitt életet néhány évvel ezelőtt. Először az udvart tették rendbe, és teleültették gyógynövénnyel. Utána a házat is kicsinosították, az első szobában takaros kínálóhelyiséget is kialakítottak. Merthogy a kertben termett növényekből frissítő italok, ízletes szendvicskrémek készülnek, amiket a karitász munkatársai, önkéntesei kínálnak az ide látogatóknak. Időközben az istálló is új funkciót kapott, itt szárogatják a leszedett növényeket. A hajdani mosókonyhából pedig csomagolóhelyiség lett, ahol a karitászemblémával ellátott tasakokba kerül az értékesítésre szánt szárított gyógynövény; ebben a munkában – akárcsak az ágyások rendben tartásában, a növények begyűjtésében – a karitász gondozottjai is részt vesznek, persze szakszerű irányítás mellett. Azt talán mondani sem kell, hogy az eladásból származó bevételt visszaforgatják a szociális ellátásba. És a történetnek itt még nincs vége. A régi nyárikonyha helyén már alakul a speciális gépekkel felszerelt aszalóhelyiség. Ide azok a gyümölcsök kerülnek majd, melyek az egyházmegyei karitász más vidéki intézményeinek kertjében teremnek. Ezekből finom lekvár készül majd.

Kéry Ágnes professzor, a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke szerint kivételes és példaadó az ölbői minta. „Manapság sokat beszélünk a prevencióról, az egészségmegőrzésről, de érdemben kevesen tesznek azért. Meggyőződésem, hogy csak akkor juthatunk előre a betegség-megelőzésben, ha azt a kistelepüléseken, illetve a kisgyermekekkel kezdjük. A legfontosabb, hogy egy újfajta szemléletet tanítsunk! Idehaza a gyógynövények még nincsenek az azokat megillető helyen. Egyrészt eltúlozzák a várható hatásukat, vagyis olyan reményeket keltenek, ami nem válhat valóra – ez is veszélyes, mert esetleg elmarad a szükséges gyógyterápia; a másik véglet pedig az, amikor egy legyintéssel elintézik a jelentőségüket. Mindezek tükrében tartom nagyszerűnek az egyházmegyei karitász kezdeményezését, bárcsak több helyen lenne ilyen!”

A Szent Miklós-gyógyfüvesházba betérőket egy Kneipp-kert is várja. „Napjainkban, amikor a high-tech medicina költségei az egekbe szöknek, vissza kell térni a hagyományos terápiákhoz is. Sebastian Kneipp bajor plébános a 19. században olyan, ma is alkalmazható, később tudományosan is megalapozott módszert dolgozott ki, amivel nagymértékben hozzájárulhatunk életminőségünk javításához. Ennek egyik oszlopát a vizes kezelések adják, része a gyógynövények használata, továbbá az egészséges táplálkozás, valamint a lelki rend megteremtése, az ötödik oszlop pedig a rendszeres mozgás. A természet a legjobb gyógyszertár – ezt vallotta Kneipp” – ismertette Garda Károly gyermekorvos, a Magyarországi Kneipp-szövetség elnöke. Ölbőn mindegyik elemet kipróbálhatják a látogatók. A kerti kútból tiszta víz folyik a hidroterápiához, százszámra növekednek a gyógyhatású növények, a különböző felületű taposóösvényeken vagy a környéken tett kellemes sétával nemcsak a mozgásra, hanem a belső harmónia kialakítására is alkalom nyílik.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy bárki körülnézhet a házban, megkóstolhatja a gyógynövényekből készített italokat és ételeket, kipróbálhatja a kertben a száraztaposókat vagy a vizes kezeléseket. Ezekben a hetekben a Nardán táborozó gyerekek is látogatást tesznek Ölbőn; illetve tízóraijuk, uzsonnájuk is a karitász intézményeinek udvarán termő friss, bionövények felhasználásával készül, hogy érezhessék az adalékanyagtól mentes hagyományos falusi ízeket. „A kert kialakításának támogatására beadott pályázatunkban megfogalmaztuk, hogy azoknak a családoknak, amelyeknek nincs lehetőségük sok pénzt költeni a nyaralásra, itt, Vas megyében kínáljunk lehetőséget a tartalmas kikapcsolódásra. Például Szombathelyről elindulhatnak akár busszal (két utazási iroda is vállalta a szállítást), megállhatnak Szelestén, ahol megnézhetik az arborétumot. Onnan egy ugrás az ölbői Kneipp-kert és a falusi horgásztó; majd egy vártúra vagy fürdőzés Sárváron. Nem kell messzire menni egy jó családösszetartó programért!”Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb