Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Főztjével is hódít a népszerű színésznő

2016-06-03, 13:27
   |   Kategória: Pink

Hegyi Barbara a budapesti Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésznője volt a szombathelyi Berzsenyi Könyvtár vendége; Szűcs Anikó újságíró kérdéseire életéről, munkájáról beszélt, és közben bemutatta a nemrég megjelent második szakácskönyvét. Címe: „Alkalomadtán”.

Már kislányként szívesen sertepertélt a konyhában, ahol családja asszonyaitól nemcsak elleste a főzés alapjait majd fortélyait, hanem ki is próbálta, több-kevesebb sikerrel. Négy évesen, tele önbizalommal palacsintát sütött, ami inkább hasonlított a tojásrántottához, mint a palacsintához, de mindenki bátran megkóstolta, sőt, dicsérte is…

„Mindenevő vagyok, bármit megfőzök, kipróbálok, és meg is kóstolok” – válaszolta az újságírónőnek arra a kérdésére, hogy mi a kedvence. A legemlékezetesebb étele viszont az a homár volt – mondta –, amit a nagybátyja készített neki Bécsben. Annál jobbat még nem evett – hangoztatta.

Barbara számára a főzés örömforrás: elengedhetetlen teendő a társasági élet műveléséhez. Meggyőződése, hogy a szépen megterített asztal mellett, a finom, ízletes ételek kóstolgatása közben őszintén, oldottan, jót lehet beszélgetni, ismerkedni.

Hegyi Barbara azt is elárulta a könyvtárba sereglett népes hallgatóságának, miért ír egy sikeres, sokat foglalkoztatott színésznő szakácskönyvet. Mindenkinek vannak életre szóló családi élményei és őriz felejthetetlen ízeket – mondta a művésznő. Számára az édesanyja húslevese, a nagyi tökfőzeléke ilyen, és ő ezeket szeretné átmenteni, addig, amíg láthatja, hogyan készítik. Szeretné továbbadni nemzedékek tapasztalatait, hagyományait, kiegészítve a saját receptjeivel, továbbörökíteni nemcsak magának, a lányainak, hanem az olvasóknak is.

Sandrának, Sztevanovity Zorán lányának köszönheti, hogy a gasztroblog írása után végül is rászánta magát szakácskönyvek megírására is. Már az első kötete, az „Abraka babra” Aranykönyv-díjat kapott a magyar gasztronómia kiadványok kategóriában. Maradandó sikerét bizonyítja, hogy hamarosan már a harmadik kiadása is kapható lesz. A könyv népszerűsége „szárnyakat adott” a művésznőnek: azóta, ha valami nagyon ízleteset, különlegeset főzött a családnak, a barátoknak, mindig leírta magának a receptet, mintegy jegyzetet a következő szakácskönyv megírásához.

„Alkalomadtán” című könyvében menüsorokat állított össze, amelyeket valamilyen rendkívüli vagy éppen teljesen hétköznapi alkalom ihletett meg. A könyv vezérfonala, hogy minden családban vannak alkalmak, amelyekre ki kell találni, ki kell gondolni, mit főzzünk, tálaljunk. Hegyi Barbara ezekhez szeretne segítséget, ötleteket adni.

A könyvben 30 menüsort ajánl a többi között húsvétra, szilveszterre, meg olyan különleges alkalmakra is, mint egy csajbuli vagy éppen szexi reggeli. A könyvbemutató házigazdájának kérdésére elmondta, hogy a könyvben szereplő 140 ételt 10 nap alatt főzte meg, és miután elkészültek róluk a képek, szabad volt a préda, ehette boldog-boldogtalan.

Szűcs Anikó újságírónő szerint mindkét könyvnek különleges hangulatot adnak a receptek között olvasható kis történetek, szösszenetek, amelyek néha kissé meghatóak, néha viccesek, de mindenképpen jó olvasni őket.

Beszélgetés közben Barbara elárult néhány érdekességet is a közönségnek: Rozi lánya habkönnyű édességet sütött nagy sikerrel kedves barátjuknak, Presser Gábornak, a művésznő szerint a „Pavlova gránátalmával” igazában kis munka, kis befektetés, de nagy siker. Elmondta a jelenlévőknek, hogy férjének, Zoránnak kedvenc étele a zöldborsó, minden formában elkészítve, és a borsófejtés jó alkalom a beszélgetésre is a gyerekekkel.

Színészi munkájáról megtudhatta a közönség, hogy nagy megtiszteltetés volt számára, hogy eljátszhatta a nála egyébként jóval idősebb Emerenc szerepét Szabó Magda Az ajtó című darabjában. Az előadást Czeizel Gábor rendezte a budapesti Spirit Színházban. „Időnként jólesik kimenni más színházakba, más levegőt szívni, majd visszamenni a «családba», a Vígszínházba...” – jegyezte meg.

Hegyi Barbaráról köztudott színházi berkekben is, hogy szívesen és nagyon jól főz családjának, barátainak és színésztársainak, Eszenyi Enikő írta róla az egyik szakácskönyvben: „A mákos gubájáért, ha kell, egy hétig egy irányba mennék”.

Tátrainé Kulcsár Irén

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb