Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Huszárlaktanya Újratöltve

2017-05-18, 09:00
   |   Kategória: Pink
Mintegy két tucatnyian vettek részt a Huszár úti laktanya-bejáráson. A romos épületek főként a fotósokat mozgatta most meg - a szakmai és történeti előadások közben fényképezték a ritkán megtekinthető épületeket. A terület hasznosítása azonban még várat magára.
Második alkalommal nyílt meg a Huszár úti laktanya területe az érdeklődők előtt: az EU által finanszírozott URBACT projekt keretében keresik az újrahasznosítás lehetőségét a civilek és a szakemberek közösen. A mostani állapotukban ezeket az épületeket tilos látogatni - így csak  ilyen kivételes alkalmakkor  lehet bejárni az egykori katonai terepet. “Huszonsok éve így áll üresen, elhagyatottan, és vannak benne jó fotóstémák. És igazából az is érdekel, hogy mi lesz ennek a sorsa, mert most már tényleg hosszú ideje itt áll a város - most már - közepén, kihasználatlanul és elhanyagoltan" - mondta Erdős Zoltán fotós.

A műemléki hatóság ez év elején megszüntette a huszár laktanya hátsó részének műemléki védettségét - ezzel a terület hasznosítása is könnyebbé vált. Lőszermaradványok sem lehetnek már a területen. “Volt a tűzszerészeti vizsgálat, azt kétszer hajtottuk végre a honvédséggel. Egyszer olyan 30-40 centiméter mélységig, másodszor pedig egy méter húsz centiig vizsgálták át a területet" - hangzott el az eseményen.

Parkosítás, közösségi tér, lakótelep, gyár és - a sok és erős betonozott felület miatt - repülőtér kialakítása is szóba került a hasznosítási lehetőségek között. Más városokban ezzel kapcsolatban már  vannak tapasztalatok: a szervezet velük is felvette már a kapcsolatot. “Azt próbáljuk összegyűjteni, hogy milyen ötletek lehetnek, ezek megvalósítását a városban ki az, aki magára tudná vállalni, a megvalósítást, a működtetést. És hogyan tudnának ezek ezen a húsz hektáron elhelyezkedni: mi lenne jó, hogy lenne jó" - fogalmazott Polgár tibor, a Huszár Laktanya Támogatócsoport koordinátora.

Aki csatlakozni szeretne a projekthez, legkönnyebben a Facebookon teheti meg, a “Huszárlaktanya Újratöltve” című oldalon.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb