Családi napot tartottak az erdészek

2017-05-24, 21:41
   |   Kategória: Pink
Túra a Kendig csúcshoz, ismerkedés a hegyi csermely élővilágával, arcfestés és a kézműves foglalkozás, valamint természetesen egy jó vadpörkölt – többek között ilyen programokkal várta tagjait az Országos Erdészeti Egyesület szombathelyi csoportja szombaton, a 10. alkalommal megrendezett családi napon.
A harang egykor az erdészek munkaidejének kezdetét és végét jelezte, most az erdészeti egyesület szombathelyi csoportjának idei családi napját nyitotta meg a Kőszegi hegységben, a Stájer Házaknál. "Az a célja a programnak, hogy megmutassuk az egyesület munkáját, az azévi programokat, hogy minél több tagot toborozzunk az egyesületbe, ugyanis nem csak erdészek lehetnek a tagok, hanem bárki, aki érdeklődik az erdőgazdálkodás, a természetvédelem iránt" - mondta Bakó Csaba, az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Csoportjának elnöke.

A helyszín egykor a térség fontos gazdasági központja volt, hiszen az idetelepített stájer erdészek szakértelmének köszönhetően minta értékű erdőgazdálkodás zajlott. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 1996-ban újította fel az épületeket, múzeumot, turista szállót, és erdei iskolát hozott létre. A családi nap résztvevői megismerhették például a fokozottan védett terület élővilágát. "Itt látunk egy foltos szalamandra lárvát. Ő egy igazi kétéltű, ami azt jelenti, hogy a kétéltűek a vízben szaporodnak. Vagy petét raknak a békák, vagy a gőték, míg a szalamandra eleven szülő+ - magyarázta Varga László erdei iskolai referens.

A túrázni vágyók meghódíthatták a hegység egyik legmagasabb pontját, a Kendig-csúcsot, a családok végigjárhatták az Öreg bükk tanösvényt, a gyerekek pedig kézműveskedhettek. A 6 éves Hédi nagyszüleivel érkezett a rendezvényre, a nyugalmazott erdőmérnök nagypapa rendszeresen részt vesz az ország egyik legrégebbi egyesületének programjain. "Az erdészeti Egyesületnek már 60 éve tagja vagyok. 14 éves koromban az erdészeti technikumban léptem be, és hát az erdészeti egyesület rendezvényein általában részt szoktam venni" - mondta Nagy László nyugalmazott erdőmérnök.

A családi nap résztvevői megkoszorúzták a hegység élővilágát, értékeit feltáró kutatók emlékkövét. A programból természetesen nem hiányzott a bográcsban készült vadpörkölt sem.
Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178