Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ne hozzunk haza a külföldi utazásokról növényeket

2017-07-13, 13:56
   |   Kategória: Pink
Ne hozzunk haza a külföldi utazásokról növényeket - erre figyelmeztet a növényvédelmi hatóság. Ezek ugyanis olyan betegségeket hordozhatnak, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek a hazai állományra.
Elsősorban az olajfákat támadja meg az a baktérium, amely most veszélyezteti térségünket. Eddig csak tőlünk délre, a melegebb területeken jelentkezett a betegség - de mivel erősen fertőző, drasztikus beavatkozás szükséges ott, ahol megjelenik a Xylella Fastidiosa. “A hatóságnak egyetlen egy lehetőség van a kezében, az pedig a tarvágás. Azt jelenti, hogy ha megtaláljuk, és a laboratórium kimutatja a fertőzés, a baktérium jelenlétét, akkor száz méteres körzetben - teljesen mindegy, hogy árudáról, lerakatról vagy családi ház udvaráról van szó - a hatóság bekopog minden egyes helyre, és 100 méteres körzetben tarvágást végez el" - hangsúlyozta Lakosi Tímea, a Vas Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője.

Emiatt sem célszerű a mediterrán országokban szabadon élő növényeket hazahozni: egy-egy szaporítás céljából letört ággal, vagy kiásott cserjével számos, komoly fertőzést hozhatunk be az országba. A leanderek egyik súlyos betegsége már Szombathelyen is megjelent.. “A leanderrák is egy elég gyakori megbetegedés. Szombathelyen is láttam több multinacionális áruházláncban a polcon, ugye ott nem szakképzett eladók dolgoznak, nem is ismerik fel ezt a problémát. Nem virágzik ki a leander, hanem úgymond besül a vége és befeketedik" - mondta Horváthné Kocsis Henrietta, az Örökzöld Kertészet Kft. kereskedelmi vezetője.

A kertészetekben kizárólag egészségügyi útlevéllel rendelkező növények érkezhetnek külföldről, ezt a talajvédelmi szakemberek rendszeresen ellenőrzik. Ezért célszerű ezeken a helyeken megvásárolni az egzotikus virágokat, cserjéket. A leanderrák fertőző, sőt, másfajta növényekre is átterjedhet a betegség - ezért olyan veszélyes.
Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb