Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hamarosan virágzik a parlagfű

2017-07-16, 21:46
   |   Kategória: Pink
Az erre allergiások most még hatékonyan meg tudják előzni a kellemetlen tüneteket. Az erősen allergén gyomnövényt irtják ugyan, de a pollen mennyisége a levegőben változatlan.
A közel fél méter magas parlagfű nagyjából két két múlva virágzik. Az egyik lakópark mellett található a parlagfüves góc, ahol mindenféle méretű növényt találtunk - vagyis jó ideje szaporodik már a lakások közelében. “A parlagfüvekre és a lágyszárúakra vagyok allergiás. Mindennap szedek gyógyszert, és próbálok erdőket, mezőket kerülni, hogy ne nagyon tüsszögjek" - mondta egy szombathelyi a televízió Híradójának. “Mindenre allergiás vagyok, főként a parlagfűre, náthaszerű tüneteim vannak, szinte napra pontosan július elejétől augusztusig. Nem szedek gyógyszereket, szerintem a megoldás a parlagfű irtása lenne" - tette hozzá egy másik megkérdezett.

Ez azonban nehéz, hosszan tartó folyamat: akár 40 évig is megél ez az erősen allergén gyomnövény. Vas megyében csökkenő tendenciát mutat az egyedszám - igaz, a pollenből nincs kevesebb, idehozza azt a szél. “Nem látunk változást a leolvasott pollenszámban, az az igazság. Azt mondhatom az általános pollenmennyiségről így júliusban, hogy az átlagosnál kevesebb a pollenszám az ilyenkor szokásosnál, a csapadékos, hűvösebb időjárásnak köszönhetően, a mostani útifű, csalánféle, gesztenye tekintetében. Ugye ezek most a leginkább virágzó fák, virágok, fűfélék" - fogalmazott Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

Szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés, fulladás - a parlagfű-allergia tünetei. Ezek elkerülésére létezik már immunterápia is, de a betegek többsége antihisztamint szed. “Hogyha valaki tudja magáról, hogy parlagfű-allergiás, akkor minimum egy héttel, de ha lehet, kettővel előtte kezdje el szedni a gyógyszert, hogy amikor megjönnének a tünetek, ő már panaszmentes legyen" - hangsúlyozta Petz Zsuzsanna - tüdőgyógyász, allergológus.

A parlagfű-allergiások száma az elmúlt években - ha csekély mértékben is - de emelkedő tendenciát mutat Vas megyében.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb