Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Az idén korábban kezdődhet a szüret

2017-08-30, 21:52
   |   Kategória: Pink
Kőszeg térségében a szőlők érettsége miatt az idén a megszokottól korábban kezdődhet a szüret. A terméskilátások kedvezőek, a borászok várakozásai szerint kiváló nedű kerül majd a palackokba.
Mutatja a tömött fürtöt Mándli Tibor borász a cáki cserszegi fűszeres ültetvényen. Ez pedig azt jelenti, hogy igencsak közeleg a szüret ideje. A tavaszi, szerencsére rövid ideig tartó hideg kicsit ráijesztett a termelőkre, de a szőlő átvészelte ezt az időszakot. Ezután kedvezően alakult az idő: a száraz, meleg nyár kedvezett a növénynek, s bár lehetett volna több eső, de az utolsó pillanatban mindig megérkezett a csapadék. Kőszeg környékén az Alpok szubalpin klímája miatt rendszerint később szüretelnek, mint az ország más borvidékein. Az idén azonban korábban kezdődhet a betakarítás. „Az idei évben ahogy itt látható a cserszegi fűszeresen egy-két hetes fórban vagyunk. Tavalyi évben szeptember 23-án az előtti évben szeptember szüreteltünk cserszegi fűszerest. Ez most egy két hetet előre fog tolódni. Ez azt jelenti, hogy nyolcadika, kilencedike körül fogjuk a szüretet megkezdeni" - mondta Mándli Tibor borász

Ez nem csak a cserszegi fűszeresre vonatkozik, hanem várhatóan a többi szőlőfajta betakarítása is hamarabb kezdődhet majd az idén. A borosgazdák tartanak attól, hogy egymásba csúsznak a munkák. „Két- három hét múlva már el kell kezdenünk a fehérszőlő szüretelését. Végeztünk próbaszüretet és a mustfokok, illetve a savtartalom azt jelzi, hogy már a finisében áll a szüret. Szép lassan el fog indulni minden. Ha marad ez a nagyon szép időjárás, akkor azt gondolom, hogy nagyjából végzünk a fehérszőlő szürettel, már indulni fog kékszőlő szüretje" - fogalmazott Stefanich Kornél borász.

A tavalyi fagy-, illetve a jégkár hatásai még mindig érzékelhetőek az ültetvényeken. Ennek következménye, hogy a viszonylag kedvező időjárási körülmények ellenére a mennyiség elmarad az optimálistól. A borászok azonban abban bíznak, hogy mindezt a minőség ellensúlyozni fogja.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb