Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és a Molnár Ferenc-regényhez kapcsolódó ereklyékkel ismerkedtek szombathelyi ötödikesek egy kiállításra hangoló foglalkozáson.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület a hagyományaihoz híven temetői sétákat szervezz a Szent Márton temetőbe Orbán Róbert tagtársunk vezetésével.

Október második csütörtöke a látás világnapja, mely felhívja a figyelmet arra, hogy a vakság 80 százalékban megelőzhető. A felnőttkori látásvesztés egyik leggyakoribb oka a diabétesz miatt kialakuló ideghártya betegség, amit évenkénti szemfenék-vizsgálattal időben fel lehetne fedezni. A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért szervezésében egész nap ingyenes szűrővizsgálatokra várták az érdeklődőket a Fő téren.

Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató előadása. A játékos, humoros, mégis feszültséggel teli történetben két gonosz varázsló munkálkodik azon, hogy elpusztítsa a világot. Álnok tervüket egy tohonya macska és egy zsörtölődő holló hiúsíthatja meg, de vajon sikerül-e? Mese barátságról, felelősségről, bátorságról kicsiknek és nagyoknak.

Az október első hétvégéjén tartott Európai Madármegfigyelő Napokon több mint ötmillió madarat láttak az akcióhoz csatlakozó 41 országban. Hazánk is rendszeres résztvevője a játékos akciónak. Nálunk voltak legtöbben kíváncsiak a programra, az Abért tónál is szerveztek megfigyelést.

Sétával, bemutatókkal, ügyességi és szépségversennyel hívta fel a figyelmet a felelős állattartásra az éppen 10 éves Fekete István Állatvédő Egyesület az állatok világnapja alkalmából szombaton. Jelenleg 70 kutyát és cicát gondoznak telephelyükön.

10 kategória legjobbjai közül dől el október 14-én, hogy kik kapják Vas megyében a Prima-díjat. A VOSZ megyei elnöksége titkos voksolással már választott, a közönségtől október 9-ig várják a szavazatokat.

Az Aradi Vértanúk Emléknapján a megyei megemlékezésen Szombathely város képviseletében dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester koszorút helyezett el Batthyány Lajos mellszobornál.

Október a látás hónapja, országszerte közel 300 optikában van lehetőség ingyenes szemvizsgálatra. Évente egyszer érdemes ellenőriztetni a látásunkat, mert olyan rejtett szembetegségekre derülhet fény, amelyek visszafordíthatatlan látásromlást okozhatnak. Az idei kampány a digitális eszközök károsító hatásaira hívja fel a figyelmet.

Az arborétum látogatóközpontjában ünnepelték meg az idősek világnapját a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyeremekjóléti Szolgálet munkatársai és idősklubjainak tagjai. Az eseményen az intézmény mintegy száz klubtagja vett részt.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) , a Pannon Egyetemmel közös Tudomány a kocsmában sorozatának következő előadása.

Lezárult a baptista ünnepi hét Szombathelyen. A gyülekezet két évtizedes fennállása adta az apropóját a közösséget és az érdeklődőket is megmozgató programsorozatnak. A szombati emléknapon autentikus viseletbe öltözött hagyományőrzők mutatták be, hogyan készültek a 16. századi ételeik.

Nyolcadik alkalommal rendeztek ikertalálkozót Ikerváron. Ezúttal húsz testvérpár érkezett Vasból és a szomszédos megyékből. A kulturális programokkal és szüreti mulatsággal egybekötött összejövetelen megválasztották a találkozó iker-arcait is.

A város több intézménye is csatlakozott a Kutatók éjszakájáhozz. Látványos, érdekes programokkal várták az általános- és középiskolásokat, interaktív formában mutatták meg nekik a tudomány rejtelmeit.

Hivatalosan is elkezdődhetett a szőlő betakarítása a kőszegi borvidéken: a hagyományos szüreti felvonulás keretében a polgármester engedélyt adott a munkára. A látványos program az egész megyéből vonzott látogatókat - a felvonulók között is akadt szombathelyi csoport.

Szombathely Megyei Jogú város önkormányzata a civil szervezetekkel közösen szervezett az első világháború befejezésének századik évfordulójára változatos rendezvénysorozatot. E programsorozat része volt szeptember 22-án a Civil Kerekasztal által rendezett katonadalos találkozó is, melyen 12 vasi dalkör, kórus mutatta be rövid műsorát a Bartók teremben. 

14. alkalommal adott otthont a Savaria Szakgimnázium a megyei közlekedésbiztonsági versenynek. A megmérettetésen 12 általános iskola képviseltette magát. A rendezvény célja ezúttal is az volt, hogy a diákok számot adjanak a kerékpáros közlekedés szabályaival kapcsolatos tudásukról.

Húsz évvel ezelőtt alakult meg Szombathelyen a baptista gyülekezet. A jubileumot egyhetes programsorozattal ünnepli a közösség. Vasárnap délután a Szent Márton téri imaházban a szombathelyi egyházak képviselői is részt vettek a megnyitón.

A zarándoklat lelki vezetője Gaál Sándor atya, a Kolping Család prézese volt. 

Zenés bemelegítés, játékos versengés, jó közösség - ezek miatt is népszerű a fogyatékkal élő gyerekek elfogadását ösztönző Micimackó futóverseny. Sportos családokkal volt tele szombaton délelőtt a Csónakázótó szigete.