Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vagonkiállítás

Szombathelyre érkezett Az Élet Menete Alapítvány utazó kiállítása. A pályaudvaron álló vagon a holokauszt időszakát idézi felidézi fel. A rendhagyó bemutatóra elsősorban középiskolásokat várnak.
Egy korabeli vagon áll a szombathelyi vasútállomáson. Ilyen kocsikba zsúfolták a zsidókat, a szerelvények meg sem álltak Auschwiztig. Az Élet Menete Alapítvány utazó kiállítása a vészterhes időszakra emlékeztet.

Verő Tamás - főrabbi

“Nagyon sokszor látom azt, hogy az embereknek - akár zsidók, akár nem zsidók - milyenek az érzületeik, mennyire nem tudják átgondolni a múltat. És ha nem tudunk szembenézni a múlttal, nincsen jövőnk.”

A szombathelyi gettóból több mint 3700 embert vagoníroztak be 1944 július elején - a haláltáborból mindössze 300-an tértek vissza. A polgármester a megnyitón arról beszélt, hogy az utókor felelőssége az emlékezés.

Puskás Tivadar - pogármester
“Soha ne történjék olyan, hogy valakik származásuknál fogva, vallásuk miatt üldöztetésre kerülnek egy országban. Soha ne történjék olyan, hogy az állam nem végzi el a feladatát, mint 1944-ben, nem védte meg állapolgárait.”

A rendhagyó kiállítás elsősorban a fiatalokat szólítja meg, és lehetőséget biztosít számukra, hogy az üzeneteiket megfogalmazzák.

Gordon Gábor - kuratóriumi elnök - Az Élet Menete Alapítvány
 “Ez bemutatja Európa történéseit a második világháborúban, egészen kivetítve napjaink esetleges hasonló eseményeiig. És a végén felteszi a gyerekeknek azt a kérdést, hogy mit tehetenének ők, hogy ez ne történjen meg többet.”

A szervezők várják az iskolai csoportok jelentkezését az ingyenes tárlatvezetésre.

Várnainé Balogh Beáta - történelemtanár
“Ahogy a gyerekekkel előjött a holokauszt-téma, egyre többen mesélik el, hogy otthon a nagyszülőktől tudták meg, hogy nekik is vannak zsidó felmenőik, és pont az előbb az egyik kislány mondta nekem, hogy tud majd hozni fotókat, dokumentációkat arról, hogy mi történt az ő családtagjaival.”
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rendkívüli közgyűlés
  Rendkívüli közgyűlés Nem alkalmazhatják a Munka törvénykönyvének január elsején hatályba lépett módosítását a városi cégek Szombathelyen, ugyanis…
 • Kelemen Krisztián civilként politizál tovább
  Kelemen Krisztián civilként politizál tovább Kelemen Krisztián ezután civilként, de az Éljen Szombathely frakciójának tagjaként lesz részese a szombathelyi közgyűlésnek.
 • Parkerdő
  Parkerdő Aláírásgyűjtés, sajtótájékoztató, lakossági fórum - ilyen előzmények után rendeződni látszik a Parkerdő lakópark néhány gondja.…
 • Jézuska várás másképp a Remekműhelyben
  Jézuska várás másképp a Remekműhelyben „Hogy mindenkinek békés legyen a karácsony…” szólt a hirdetés, és valóban erről van szó. December…
 • Budai Józsefné köszöntése
  Budai Józsefné köszöntése Budai Józsefné Fülöp Rozáliát köszöntötte 90. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város…