Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Huszárok

1915. június 18-án a balamutowkai csatában hatalmas veszteséggel járó győzelmet aratott a 11-es huszárezred az oroszok felett. Erre, valamint a Magyar Honvédség 170. évfordulójára emlékeztek szombaton az egykori huszárlaktanyában. Az eseményre a huszárok leszármazottait, az ősöktől származó emlékeket, emléktárgyakat is vártak.
A körmendi Batthyány Bandérium tagjai a lovas harcászatot, a szablya és a csákányfokos használatát mutatták be. A 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület jóvoltából pedig a győzelmekhez, vagy éppen a túléléshez elengedhetetlenül szükség ló és lovas harmóniáját ismerhette meg a közönség, sőt egy huszárhölgy is nyeregbe pattant.

Drenovácz Violetta - hagyományőrző huszárhölgy

“Édesapám a huszáregyesület elnöke, és már 2 éves korom óta vannak otthon lovaink, s így a huszáregyesületbe gyakorlatilag belenőttem, úgyhogy minden, ami a lovaglással kapcsolatos, az a mindennapjaim része igazából, így a huszár hagyományőrzés is.”

A 11-es huszárezredet Mária Terézia korában, 1762-ben állították fel. Két év alatt épült fel a szombathelyi laktanya, ahol 1889-től állomásozott az ezred. A Nagy Háború centenáriumi ünnepségsorozatának részeként relikviákat és családi emlékeket őrző huszárleszármazottakat is vártak a programra a szervezők.

Tömő Miklós
“A szüleimnek, nagyszüleimnek van a felmenőikben kötődésük.”

Trombitaszó jelezte a gyülekezőt. Miután felidézték az I. világháború egyik legvéresebb csatáját, a résztvevők megkoszorúzták a 100 éve feloszlatott 11-es huszárezred emlékművét.

Drenovácz István - elnök, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület

“103 éve volt a 11-es huszárezrednek egy ütközete, ahol az ezred jelentős vérveszteségeket szenvedett. Balamutowkánál. Az egyik apropója ez, a másik a honvédelem 170 éves évfordulója.”

A Magyar Honvédség megalakításának 170. évfordulója alkalmából emlékezők gyűltek össze gróf Batthyány Lajos, egykori miniszterelnök szobránál is.
Puskás Tivadar - polgármester

“Akkor, amikor létrejött a nemzetállamok sora, mikor forrongott Európa, és mikor az új társadalmi rend kialakult. 1848 májusában Batthyány Lajos létrehozta a Magyar Honvédséget.”

A polgármester arról is beszél, hogy egy ország akkor lehet biztonságban, ha megfelelő hadereje van. A történelem igazolta, hogy politikai hiba volt feloszlatni a hadsereget a Nagy Háború elvesztése után. A határok, a haza, a kereszténység megvédése ma is fontos feladat – tette hozzá.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco - Jászberény 96-70
  Falco - Jászberény 96-70 A Zsíros Tibor Magyar Kupa 1. elődöntőjében a Körmendet búcsúztató jászságiakat verte a FALCO, ezzel…
 • A fizikusok
  A fizikusok Komédia két felvonásban a Szombathelyi Waldorf Iskola 12. osztálya előadásában.
 • Dobó SE
  Dobó SE Háromhetes dél-afrikai edzőtáborozás után tértek haza a Dobó SE sportolói. A felmérések alapján valamennyien kifejezetten…
 • Technika verseny
  Technika verseny Stílusosan a Megyeháza épületében tartották meg a második Vas megyei technika tantárgyi versenyt, amelynek idén…
 • Diákok kiállítása a Képtárban
  Diákok kiállítása a Képtárban Újragondolt alkotások, kreatív gondolatok leképeződései és az iparművészet mindennapi használati tárgyai is helyet kaptak a…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…