Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Huszárok

1915. június 18-án a balamutowkai csatában hatalmas veszteséggel járó győzelmet aratott a 11-es huszárezred az oroszok felett. Erre, valamint a Magyar Honvédség 170. évfordulójára emlékeztek szombaton az egykori huszárlaktanyában. Az eseményre a huszárok leszármazottait, az ősöktől származó emlékeket, emléktárgyakat is vártak.
A körmendi Batthyány Bandérium tagjai a lovas harcászatot, a szablya és a csákányfokos használatát mutatták be. A 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület jóvoltából pedig a győzelmekhez, vagy éppen a túléléshez elengedhetetlenül szükség ló és lovas harmóniáját ismerhette meg a közönség, sőt egy huszárhölgy is nyeregbe pattant.

Drenovácz Violetta - hagyományőrző huszárhölgy

“Édesapám a huszáregyesület elnöke, és már 2 éves korom óta vannak otthon lovaink, s így a huszáregyesületbe gyakorlatilag belenőttem, úgyhogy minden, ami a lovaglással kapcsolatos, az a mindennapjaim része igazából, így a huszár hagyományőrzés is.”

A 11-es huszárezredet Mária Terézia korában, 1762-ben állították fel. Két év alatt épült fel a szombathelyi laktanya, ahol 1889-től állomásozott az ezred. A Nagy Háború centenáriumi ünnepségsorozatának részeként relikviákat és családi emlékeket őrző huszárleszármazottakat is vártak a programra a szervezők.

Tömő Miklós
“A szüleimnek, nagyszüleimnek van a felmenőikben kötődésük.”

Trombitaszó jelezte a gyülekezőt. Miután felidézték az I. világháború egyik legvéresebb csatáját, a résztvevők megkoszorúzták a 100 éve feloszlatott 11-es huszárezred emlékművét.

Drenovácz István - elnök, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület

“103 éve volt a 11-es huszárezrednek egy ütközete, ahol az ezred jelentős vérveszteségeket szenvedett. Balamutowkánál. Az egyik apropója ez, a másik a honvédelem 170 éves évfordulója.”

A Magyar Honvédség megalakításának 170. évfordulója alkalmából emlékezők gyűltek össze gróf Batthyány Lajos, egykori miniszterelnök szobránál is.
Puskás Tivadar - polgármester

“Akkor, amikor létrejött a nemzetállamok sora, mikor forrongott Európa, és mikor az új társadalmi rend kialakult. 1848 májusában Batthyány Lajos létrehozta a Magyar Honvédséget.”

A polgármester arról is beszél, hogy egy ország akkor lehet biztonságban, ha megfelelő hadereje van. A történelem igazolta, hogy politikai hiba volt feloszlatni a hadsereget a Nagy Háború elvesztése után. A határok, a haza, a kereszténység megvédése ma is fontos feladat – tette hozzá.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb