Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Cögerek napja

29. alkalommal találkoztak az egykori katonai alreál iskola növendékei a Cögerek Napján, Kőszegen. Az 1856-tól 1945-ig működő intézmény életre szóló útravalót adott diákjainak. Cögernek lenni ma is a hűséget jelenti a hazához, az iskolához, a bajtársakhoz és a városhoz – hangzott el az ünnepségen.
Ottlik Géza: Iskola a határon című híres regénye az egykori alreált örökíti meg. Az intézmény közel 90 évig töltött be fontos szerepet a katonai képzésben.

Huber László – polgármester, Kőszeg

Az intézetet 1856 és 1874 között császári és királyi felső nevelőintézetnek nevezték.

Az intézmény történetét a város polgármestere idézte fel a Cögerek Napján, amely három éve bekerült a hivatalos kőszegi rendezvénynaptárba is. A múltat a tárlókban számos emlék idézi a ma is iskolaként működő épületben.

Nagy Gábor – igazgató, Dr. Nagy László EGYMI

Hogy ebben a csodálatos épületben működhet az intézmény, ez szárny, de teher az, hogy megfeleljünk a múlt hagyományainak, a szellemének.

Az egykori cőgerek, azaz növendékek rendszeresen összejönnek, hogy felidézzék a mindannyiuk számára felejthetetlen értékekkel bíró múltat. Szombathely díszpolgára, Széll Kálmán például 1938-tól négy évet töltött az intézetben.

Széll Kálmán – egykori növendék

Nagyon sok mindent tanultam, a civil tárgyakat megtanultam, és jellemnevelés volt, becsület, bajtársiasság, kollektív szemlélet, szolidaritás, hazafiasság.

Lovassy Klára édesapja tanárként dolgozott a katonai alreál iskolában. Naplójában részletesen dokumentálta a hétköznapokat.

Lovassy Klára

Amikor a kitelepítés megtörtént, a maradék gyerekeket hogy próbálták őrizni, hogy szereztek élelmiszert, egyáltalán hogy gondoskodtak a gyerekekről.Sőt édesapám volt az, akik 45-46-ban még ideiglenes igazolványokat is adott ki az egykori cögereknek, hogy tovább tudjanak tanulni civil iskolákban.

Az intézmény 1945-ös megszüntetése nehéz időket hozott a növendékek számára. A cőgernek lenni ma is az iskolához, a bajtársakhoz és a városhoz való hűséget jelenti – hangzott el az ünnepségen.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb