Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Cögerek napja

29. alkalommal találkoztak az egykori katonai alreál iskola növendékei a Cögerek Napján, Kőszegen. Az 1856-tól 1945-ig működő intézmény életre szóló útravalót adott diákjainak. Cögernek lenni ma is a hűséget jelenti a hazához, az iskolához, a bajtársakhoz és a városhoz – hangzott el az ünnepségen.
Ottlik Géza: Iskola a határon című híres regénye az egykori alreált örökíti meg. Az intézmény közel 90 évig töltött be fontos szerepet a katonai képzésben.

Huber László – polgármester, Kőszeg

Az intézetet 1856 és 1874 között császári és királyi felső nevelőintézetnek nevezték.

Az intézmény történetét a város polgármestere idézte fel a Cögerek Napján, amely három éve bekerült a hivatalos kőszegi rendezvénynaptárba is. A múltat a tárlókban számos emlék idézi a ma is iskolaként működő épületben.

Nagy Gábor – igazgató, Dr. Nagy László EGYMI

Hogy ebben a csodálatos épületben működhet az intézmény, ez szárny, de teher az, hogy megfeleljünk a múlt hagyományainak, a szellemének.

Az egykori cőgerek, azaz növendékek rendszeresen összejönnek, hogy felidézzék a mindannyiuk számára felejthetetlen értékekkel bíró múltat. Szombathely díszpolgára, Széll Kálmán például 1938-tól négy évet töltött az intézetben.

Széll Kálmán – egykori növendék

Nagyon sok mindent tanultam, a civil tárgyakat megtanultam, és jellemnevelés volt, becsület, bajtársiasság, kollektív szemlélet, szolidaritás, hazafiasság.

Lovassy Klára édesapja tanárként dolgozott a katonai alreál iskolában. Naplójában részletesen dokumentálta a hétköznapokat.

Lovassy Klára

Amikor a kitelepítés megtörtént, a maradék gyerekeket hogy próbálták őrizni, hogy szereztek élelmiszert, egyáltalán hogy gondoskodtak a gyerekekről.Sőt édesapám volt az, akik 45-46-ban még ideiglenes igazolványokat is adott ki az egykori cögereknek, hogy tovább tudjanak tanulni civil iskolákban.

Az intézmény 1945-ös megszüntetése nehéz időket hozott a növendékek számára. A cőgernek lenni ma is az iskolához, a bajtársakhoz és a városhoz való hűséget jelenti – hangzott el az ünnepségen.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco - Jászberény 96-70
  Falco - Jászberény 96-70 A Zsíros Tibor Magyar Kupa 1. elődöntőjében a Körmendet búcsúztató jászságiakat verte a FALCO, ezzel…
 • A fizikusok
  A fizikusok Komédia két felvonásban a Szombathelyi Waldorf Iskola 12. osztálya előadásában.
 • Dobó SE
  Dobó SE Háromhetes dél-afrikai edzőtáborozás után tértek haza a Dobó SE sportolói. A felmérések alapján valamennyien kifejezetten…
 • Technika verseny
  Technika verseny Stílusosan a Megyeháza épületében tartották meg a második Vas megyei technika tantárgyi versenyt, amelynek idén…
 • Diákok kiállítása a Képtárban
  Diákok kiállítása a Képtárban Újragondolt alkotások, kreatív gondolatok leképeződései és az iparművészet mindennapi használati tárgyai is helyet kaptak a…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…