Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Holokauszt

1944. július 4-én indultak a szerelvények Szombathelyről, több mint 3000 zsidót vittek haláltáborokba. Erre emlékeztek a Szombathelyi Zsidó Hitközségben. A gyászszertartást követően a zsidó temetőben felavatták az első világháború áldozatainak emléktábláit és a mártírsírokat.
Továbbra is kegyelettel emlékezzünk, az idők végeztéig!”

Ezekkel a szavakkal emlékezett a holokauszt áldozataira a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, Márkus Sándor. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: az utókor felelőssége, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló tragédia. Radnóti Zoltán főrabbi arról beszélt: az egyéneket és közösséget ért támadások ellen csak együttes erővel lehet védekezni.

Radnóti Zoltán - főrabbi

“Nem kell a fegyvercsörgetésre fegyvercsörgetéssel válaszolni, hát abból sose lesz jó dolog. Hanem ha látja valaki, hogy aki velem szemben van, az egy erős csapat, együtt mozognak, szokták mondani, hogy együtt tolják - együtt húzzák, akkor kikerülik őket, az a közösség biztonságban van.”

A szertartás után megkoszorúzták a Holokauszt-emlékművet a kormányhivatal, a város és a hitközségi elöljárói. Az emlékezők a zsidó hagyomány szerint köveket is elhelyeztek. A holokausztnak Szombathelyen már csak három túlélője maradt. Egyikük a 106 éves Spiegler Elemér, aki azt mondja, lehetetlen elfelejteni a megpróbáltatásokat. A lágerben a cél az életben maradás volt.

Spiegler Elemér

“Én mindig nyugodt voltam. Tudtam magamnak parancsolni. Mert egy ember, ha nem tud magának parancsolni, vége! Azt mondtam magamnak mindig: hát most mit tudok csinálni, ha így állnak ellenünk, mondtam magamnak, hogy majd csak szabad leszek egyszer!”

A megemlékezés a Bercsényi Miklós utcai, 1803-ban alapított sírkertben zárult. A mártírok és munkaszolgálatosok emlékművénél imádkoztak először, majd felavatták a felújított I. világháborús emlékműveket és mártírsírokat.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“A Szombathelyi Zsidó Hitközség legnagyobb ünnepei és megemlékezései közül a mai a legnagyobb: ilyenkor emlékezünk a szüleinkre, a holokausztban elpusztultakra és azokra is, akik azóta eltávoztak közülünk.”

A deportálásoknak a szombathelyi és környékbeli családokból több mint 3000 ember, köztük 613 gyermek esett áldozatul.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb