Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Horvát nap

Megjelent a Durdice Énekkar második lemeze, erről is hallhatott dalokat a Horvát Nap közönsége. Tizedszer gyűltek össze a Szombathelyen és környékén élő horvátok, hogy együtt töltsenek egy kellemes délutánt, estét a Fő téren. Természetesen a rendezvényről ezúttal a kivetítő sem hiányozhatott, hiszen a horvátok világbajnoki elődöntőbe jutásáért is együtt szurkoltak.
Horvát nyelvű istentisztelettel kezdődött a tizedik Horvát Nap a Fő téren. A szentmisét több éve a horvát származású burgenlandi nyugalmazott plébános celebrálja.

Anton Kolic - nyugalmazott plébános

“Nagyon fontosak az ünnepeink, fontos ez a találkozás, hiszen együtt lehetünk, jó érezzük magunkat.”

Az óhazából a török hódítások elöl menekülő horvátok a 16. században telepedtek le Nyugat-Magyarországon, azóta őrzik nyelvüket, kultúrájukat és igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni a hagyományaikat.

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

“Egyre többen látogatják ezt a rendezvényt, szine most már várják a szombathelyiek, hogy minden évben itt legyünk a Fő téren, aminek nagyon örülünk. Így megismernek minket, a kultúránkat

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról is beszélt, hogy Szombathelyen a nemzetiséghez tartozók többféle programmal  erősítik közösségüket. Ilyen a horvát bál, a Horvát Nap vagy éppen a horvát klub számos rendezvénye. A városban alakult meg a Magyarországi Horvátok Szövetsége, a régióban élő horvát nemzetiségűek pedig a gradistyei horvátok egyesülete fogja össze. A találkozón Semjén Zsolt nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter és Soltész Miklós nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár üdvözletét Firtl Mátyás tolmácsolta. Kiemelte: a kormány idén 5 120 millió forinttal támogatja a Magyarországon élő nemzetiségeket. Példaértékűnek mondta a szombathelyi horvát oktatási központ létrehozását.

Jurasits Ferenc - elnök, Szombathelyi Horvátok Egyesülete

“Az iskolában van egy 12 fős csoportunk, az elsőben most végeztek, és 14 fővel indul a következő első osztály. Az óvodai részben 45 gyerek van, és jövőre indul 24-es csoport.”

A Horvát Nap a köszöntők után zenével, énekkel és tánccal folytatódott. Fellépett a szombathelyi Gyöngyvirág vegyeskar, a szentpéterfai énekkar és tánccsoport, a Guslice tamburazenekar;  a horvát oktatási központba járó óvodások és iskolások, a Marko Vukasović Kulturális Egyesület és az anyaországból érkezett szamobori énekegyüttes is. A táncházban a talpalávalót a Pinka Band és Koprive együttes húzta.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb