Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Képeslevelezőlap találkozó - kiállítás

és a Vasi Kultúra Lovagjainak találkozója
29. alkalommal rendezte meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete közgyűléssel egybekötött országos találkozóját és kiállítását Szombathelyen, ahová nemcsak az ország számos helyéről, hanem külföldről is érkeztek elkötelezett, szenvedélyes gyűjtők. 
A találkozó helyszíne ezúttal is a Herényiek Háza volt, ahol a gyűjtők péntek délutáni megérkezése után már hozzá is láttak gyűjteményük gazdagításához: értő szemekkel nézték meg egymás lapjait és csere útján hozzájutottak már régóta áhított képeslapjaikhoz. 

Elsőként dr. Nagy Attila debreceni orvos-író, képeslapgyűjtő diavetítéssel egybekötött előadását hallgatták-láthatták a részvevők „KÉPHIBÁK és HIBÁS KÉPESLAPOK” címmel, majd ezt követően Horváth Zoltán kecskeméti gyűjtő ugyancsak diavetítéssel „a KÉPESLEVELEZŐLAPOK MULJA, JELENE és JÖVŐJE címmel tartott tájékoztatást az érdeklődők számára. .

Szombat délelőtt közel 100 résztvevővel nyitották meg ünnepi külsőségek között a képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítását a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az ünnepséget az Egyesület Dalköre műsora színesítette. Kőszegfalviné Pajor Klára egyesületi elnök szerint az évente rendezett kiállítással a gyűjtői kultúrát, az egyedülálló tevékenység sokszínűségét tárják a látogatók elé. Nagy Éva könyvtárigazgató elismeréssel méltatta a gazdag válogatást, amit az egyesület kiállító tagjai hosszú éveken keresztül gyűjtöttek, rendszereztek és hasznos információval láttak el, mint mondta: mindig sikerül új és újabb ritkaságokat, izgalmas, különleges témákat a látogatók elé tárni; reméli, hogy jövőre a 30. találkozónak is a Berzsenyi könyvtár ad majd otthont.

Nick Ferenc, „a Magyar Kultúra Lovagja” elismerés alapítója a gyűjtők munkájában az értékmentést és megőrzését, közvetítését méltatta, hiszen a gyűjtemények sok esetben olyan épületek, létesítmények képeslapjait őrzik, amelyek már sajnos, nem léteznek. Nagy elismeréssel szólt arról is, hogy az elkötelezett gyűjtők időt, pénzt és fáradságot nem ismerve keresik, kutatják fel a régmúlt idők képeslapjait, hogy a kincseiket megőrizzék és megmutathassák a ma nemzedékének.

A kiállítás tartalma olyan, mint az élet: színes és gazdag, a látogató sokfajta érdekes témára bukkanhat. Megnézheti a többi között hazánk búcsújáró és kegyhelyeiről vagy a leningrádi/szentpétervári Ermitázs kincseiről készült csodálatos képeket. A Mátyáskirály-emlékév alkalmából Gulyásné Raksányi Olganagykanizsai gyűjtő jóvoltából külön tablókon látható ízléssel és hozzáértéssel összeállított, gazdag képeslevelezőlap-válogatás. Az idei kiállításon 12 gyűjtő anyaga látható 75 négyzetméternyi területen, mely több mint 1500 db képeslevelezőlapot tartalmaz. 

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében augusztus 2-ig tekinthető meg.

A kiállítás megnyitója után – míg a látogatók a gyűjteményeket nézegették - a vasi kultúra lovagjai a Mátyás király utca kis panziójának éttermében közös ebéd közben osztották meg gondolataikat, tevékenységükről számot adva. Sudárné Molnár Zsuzsa és Gyarmati Tiborné Ibolya legújabb könyveiket is bemutatták. 

A találkozó programja 14,30 kor a Herényiek házában az éves közgyűléssel folytatódott, melyet csere, és tombola sorsolás követett.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb