Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Teltházas koncertekkel rajtolt az ötödik Bozsoki Zenei Fesztivál

A jubileumot ünneplő fesztivál idén 2018. augusztus 2-8. között várja a komolyzene iránt érdeklődőket. A Kőszegi Ostromnapokhoz csatlakozva a programok többségét a vasi kisvárosban tartják; ezzel a szervezők célja az, hogy a következő években a bozsoki központú rendezvénysorozatba az Alpokalja több települését is bevonhassák, újabb koncerthelyszínekkel bővítve és különlegesebbé téve a programot.
2018. augusztus 2-án Ránki Dezső, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Klukon Edit, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kétzongorás koncertjére zsúfolásig megtelt a bozsoki Szent Anna-templom. A megnyitón a szervezők nevében Balog Alexandra köszöntötte a megjelenteket, majd Darabos Béla, Bozsok polgármestere osztotta meg gondolatait a közönséggel, egyben örömét fejezte ki a település és a szervezők közötti, immár öt éve tartó szoros együttműködésnek.

A koncert során Dukay Barnabás Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas kortárs zeneszerző kétzongorára íródott művei hangoztak el, közülük több zeneműnek ez a bozsoki koncert volt az ősbemutató előadása is. 

A közel másfél órás komolyzenei élményt tovább fokozta Messiaen Ámen-látomások című zeneműve, melyről alkotója az alábbi gondolatokat fogalmazta meg: „A »Visions de l’Amen«-t két zongorára képzeltem és írtam, úgy, hogy mindkét hangszertől a maximális erőkifejtést és nagyon különböző hangzásokat vártam el. Az első zongorának jutottak a ritmikai nehézségek, az akkordfürtök, mindaz, ami virtuóz, elbűvölő és a hangminőséghez kötődik. A második zongorára bíztam a legfontosabb melódiát, a tematikus elemeket, mindazt, ami az érzelemmel és erővel kapcsolatos.”

Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész házaspár a koncert során rendkívüli odafigyeléssel, precíz és pontos játékkal a közönségnek is bepillantást engedtek abba a bensőséges zenei kapcsolatba, ami kettőjük között alakul ki a kétzongorás művek előadása közben. 

2018. augusztus 3-án a kőszegi Európa házban Fejérvári Zoltán Junior Prima-díjas művész zongorajátékát hallgatták meg az érdeklődők, akikből a fesztivál második napjára sem volt kevesebb, épp ellenkezőleg: pótszékekre is szükség volt, hogy a közel száz fős közönség kényelmesen részt vehessen a koncerten. 

Fejérvári Zoltán 2005-től a Zeneakadémián végzett tanulmányokat. Több nemzetközi verseny díjazottja: második díjat nyert a James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyen az Egyesült Királyságban, valamint a Ricard Vines Nemzetközi Zongoraversenyen Spanyolországban; emellett első díjat kapott a cantù-i Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez nagydíját. 2017-ben megnyerte a rangos Concours Musical International de Montréal fődíját.

A kőszegi koncertjének repertoárja elmondása szerint kicsit intimebb légkörű zenei élményt adott a közönségnek. Műsoron volt J.S. Bach Capriccio, BWV 992 című műve, R. Schumann-tól pedig a Waldszenen, op. 82 mellett részletek hangoztak el a Nachtstücke című szerzeményből.

A Bozsoki Zenei Fesztiválról azt mondta: tavaly vett részt először a fesztiválon, és a szervezőknek már akkor jelezte, hogy nagy örömmel jön idén is. 

„Ennek a fesztiválnak is van egy nagyon sajátos légköre. Mindennap vannak koncertek, ahol testközelből lehet rendkívül sok jó zenésszel találkozni és hallani őket, így már a koncertek miatt is érdemes eljönni” – mondta a fesztivál Facebook-oldalán közzétett interjúban.

Fejérvári Zoltán játéka elbűvölte a közönséget, és ezt nemcsak a koncert végén hosszan tartó, ráadást követelő tapsvihar jelezte, hanem az is, hogy a nézők soraiban többen átadták magukat az előadás élvezetének, és lehunyt szemmel élvezték a közel egy órás koncertet.

A jubileumi Bozsoki Zenei Fesztivál azonban tartogat még különleges zenei élményeket, közben pedig a Bozsokon és Kőszegen tartott kurzusokon is folyamatos a tanítás.

H+Média Kulturális Egyesület

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Kötő utcai sportpark
  Kötő utcai sportpark A Stromfeld-lakótelep után a Nyitra utcai iskola szomszédságában épül meg a város második sportparkja, ahol…
 • Jogásznap
  Jogásznap Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői…
 • Család- és gyermekjóléti szolgálatás
  Család- és gyermekjóléti szolgálatás Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgálatást Szombathelyen. Legtöbbször megélhetési…
 • Oktatási bizottság
  Oktatási bizottság Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt meg nyilvánosan a közgyűlés csütörtöki ülése előtt a város oktatási…
 • Közgyűlés után
  Közgyűlés után A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az…