Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ostromnapok

Szombathelyről is sokan látogattak el Kőszegre, hogy szombat este részesei legyenek a vár ostromának. Jurisicsék ezúttal is helyt álltak, Szulejmán serege nem tudta bevenni a várat.  Az ostromhétvégén számos hagyományőrző rendezvény és kézműves kirakodóvásár várta az érdeklődőket.
Hadi állapot uralkodott a hétvégén Kőszegen, fegyverropogástól, kardcsattogástól volt hangos a főtér és környéke. A várárokban még Szulejmán szultán pompasátrát is felállították.

Pandur Gábor - hagyományőrző, Szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület

“XVI. századi török szultánt, és a janicsárseregét személyesítjük meg. Elhoztuk az új sátrunkat, ami most készült el, május 1-jén volt a bemutatója. Ezt a sátrat - Németországban van kiállítva az eredeti példánya - az alapján készítettük, 95 %-os hasonlósággal, 5 és fél hónapig festettük kézzel.”

A várat ezúttal nemcsak a maroknyi kőszegi csapat védte, mint 1532-ben. Segítségükre sietett a helyi horvát közösség, és Körmendről, Sárvárról, Kapuvárról, Csobáncról is érkeztek hagyományőrzők.

Turbok Attila - kapitány, tatai Pálffy -bandérium

“Idejöttünk Tatáról Kőszegre, hogy egy kicsit segítsük Jurisics Miklós várkapitányt abban a nagy küzdelemben, amit a Bécs felé előre törő Szulejmán seregei próbálnak megvalósítani, próbálják bevenni Kőszeg várát, de reményeink szerint a ma esti ostormban majd sikerül visszavernünk a török támadást.”

A látványos ostrom sikeres leverése után a kőszegiek fellélegezhettek, a város keresztény kézen maradt. Így a továbbiakban az önfeledt ünneplésé volt a főszerep.

Básthy Béla - alpolgármester, rendezvényszervező

“Nagyon sok program volt, természetesen a csúcsprogram maga az ostrom volt. Itt a főtéren, a Jurisics téren is voltak katonai összecsapások, katonai táborok működtek, bemutatók, koncertek, történelmi együttes, táncház, ami kifért ebbe a kis városba, kézműves foglalkozások s gyerkeknek, állatsimogatók, íjászverseny.”

A hagyományőrző csoportok a várostrom korszakát elevenítették fel. Jurisics táborában a korabeli mindennapokból kapott ízelítőt a közönség

Tolnay István - kapitány, sárvári Nádasdy-bandérium

“Próbáljuk megélni a XVI. században jellemző életet,fegyverekkel, viselettel, ruházattal, mind az étekzésben, mind a viselkedésben átéljük ezt. “

A Félhold és telihold programsorozat folytatásaként augusztus 18-19-én magyar és külföldi tűzoltók részvételével a kőszegi tűzoltók 150 éves jubileumi rendezvényeivel, tűzoltóversennyel, vásárral és szakkiállítással várják az érdeklődőket.     

Az ostromidőszak lezárásaként a városba érkezik a Hunyadiak dicsősége című kiállítás.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb