Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Herényi alkotótábor

Roma képzőművészek és a Hatok művészeti csoport tagjai dolgoznak a Herényiek Házában. Az elkészült műveket is bemutatják szombaton a táborzáró kiállításon, pénteken este pedig St. Martin ad koncertet este hét órától a Szent György-templomban.
Páczelt Andrea tűnemez technikával készíti a képet az októberi Hommage Európa kiállításra. A Hatok művészeti csoport tagjaként nem először jár Szombathelyen, ösztönzőleg hat rá az alkotótársakkal töltött idő.

Páczelt Andrea - textiltervező

“Elsősorban a közösségépítés, közösségkapcsolatok miatt. Érzelmi, tehát emocionális, mindenféle tartalmi beszélgetés van itt esténként. Néha vita erről, arról, a világ dolgairól. Azt gondolom, ez nagyon nagy élmény, különböző egyéniségeket megismerni.”

Negyedik alkalommal gyűltek össze az alkotók, hogy egy hétig együtt dolgozzanak, illetve közösen gondolkodjanak a felvetett témákról.

Ferkovics József - festőművész, táborszervező

“Hagyományjellegű ez a tábor. A művészekkel nemcsak ez idő alatt vagyunk kapcsolatban, hanem egész évben. Ha valakinek kiállítása van, meghívja a másikat, a párbeszéd nem szűnik meg a tábor végével sem.”

A tábort az első évben diplomás roma festőknek szervezték, idővel azonban a St. Martin művésztelep résztvevői is csatlakoztak a nyaranta a Herényiek házában alkotó közösséghez. Itt nincs jelentősége a  származásbeli különbségnek, a mérce kizárólag a magas művészeti minőség.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Itt persze elsősorban a művészetről, művészetkről van szó, de azért ne feledkezzünk el arról sem, hogy a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei a romák voltak, hiszen a munkanélküliség a körükben meghaladta a 25-30 százalékot is. Úgy gondolom, hogy a romák integrációjának a lejobb helye és lehetősége akár a művészet.”

Balogh Tibor állami gondozásban nevelkedett, tanárai hamar felismerték rajztehetségét. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika tagozatán szerzett diplomát,  ő is rendszeres résztvevője a herényi alkotótábornak.

Balogh Tibor - festőművész
“Katedrálissorozatot kpróbálok alkotni, aminek többféle színverziója lesz majd. Most egy kicsit ez a zöldesebb, barnásabb, fanyarabb színekre épülve szertnék majd egy olyan kontúrvezetést, ami megadja ennek a fényét, ennek az emelkedettségi hangulatát.”

Az alkotótáborban a roma és nem roma alkotók megosztják a másikkal művészeti felfogásukat, sőt, a különböző technikákat is megtanulják egymástól.  

Bódi Barbara (Boba) - festő
“ A Hatok művészcsoport, akik a másik oldalon festenek, ők is mindig inspiráló jelleggel vannak a mi technikai megoldásainkra, tehát jó ez a multikulturális párbeszéd a művészetben, amit mi itt folytatunk.”

Az elkészült képekből augusztus 11-én délután öt órakor nyílik kiállítás a Herényiek Házában.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Csíkszeredai gyerekek
  Csíkszeredai gyerekek 21 csíkszeredai kisdiákot lát vendégül idén is a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A társaság évtizedek óta…
 • Karnevál tortája
  Karnevál tortája Egy csokoládé torta, a Csokolónia fantázianevű sütemény lett az idén  a Savaria Karnevál tortája. A…
 • Érkeznek a tankönyvek
 • Micimackó óvoda
  Micimackó óvoda A nyár a gyermekintézmények karbantartásának, felújításának a kiemelt időszaka. A szombathelyi óvodák jelentős részében zajlanak…
 • Parlagfű
  Parlagfű Korábban kezdődött idén a parlagfű szezon. Az agresszív gyomnövény virágzása nem csak a pollenallergiások életét…

Legnépszerűbb

 • Első Vasi Praxisközösség
  Első Vasi Praxisközösség Egészségmegőrző és prevenciós programokat szervez az Első Vasi Praxisközösség. A két hónapja létrehozott szervezet elsődleges…
 • Magyarok Kenyere
  Magyarok Kenyere A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a MAGOSZ közreműködésével – az idén is megszervezte a Magyarok…
 • Szakmai ajánlások a városszépítők konferenciájáról
  Szakmai ajánlások a városszépítők konferenciájáról Szombathely – A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját…
 • Határvadászok
  Határvadászok Elkészült Szombathelyen Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság XIV. határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épületegyüttes. A létesítmény ünnepélyes…
 • Urbanisztikai Nyári Egyetem
  Urbanisztikai Nyári Egyetem Gyakran a hőszigetelési kérdések döntik el egy-egy régi épület sorsát, emiatt vagy lebontják vagy a…