Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Herényi alkotótábor

Roma képzőművészek és a Hatok művészeti csoport tagjai dolgoznak a Herényiek Házában. Az elkészült műveket is bemutatják szombaton a táborzáró kiállításon, pénteken este pedig St. Martin ad koncertet este hét órától a Szent György-templomban.
Páczelt Andrea tűnemez technikával készíti a képet az októberi Hommage Európa kiállításra. A Hatok művészeti csoport tagjaként nem először jár Szombathelyen, ösztönzőleg hat rá az alkotótársakkal töltött idő.

Páczelt Andrea - textiltervező

“Elsősorban a közösségépítés, közösségkapcsolatok miatt. Érzelmi, tehát emocionális, mindenféle tartalmi beszélgetés van itt esténként. Néha vita erről, arról, a világ dolgairól. Azt gondolom, ez nagyon nagy élmény, különböző egyéniségeket megismerni.”

Negyedik alkalommal gyűltek össze az alkotók, hogy egy hétig együtt dolgozzanak, illetve közösen gondolkodjanak a felvetett témákról.

Ferkovics József - festőművész, táborszervező

“Hagyományjellegű ez a tábor. A művészekkel nemcsak ez idő alatt vagyunk kapcsolatban, hanem egész évben. Ha valakinek kiállítása van, meghívja a másikat, a párbeszéd nem szűnik meg a tábor végével sem.”

A tábort az első évben diplomás roma festőknek szervezték, idővel azonban a St. Martin művésztelep résztvevői is csatlakoztak a nyaranta a Herényiek házában alkotó közösséghez. Itt nincs jelentősége a  származásbeli különbségnek, a mérce kizárólag a magas művészeti minőség.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Itt persze elsősorban a művészetről, művészetkről van szó, de azért ne feledkezzünk el arról sem, hogy a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei a romák voltak, hiszen a munkanélküliség a körükben meghaladta a 25-30 százalékot is. Úgy gondolom, hogy a romák integrációjának a lejobb helye és lehetősége akár a művészet.”

Balogh Tibor állami gondozásban nevelkedett, tanárai hamar felismerték rajztehetségét. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika tagozatán szerzett diplomát,  ő is rendszeres résztvevője a herényi alkotótábornak.

Balogh Tibor - festőművész
“Katedrálissorozatot kpróbálok alkotni, aminek többféle színverziója lesz majd. Most egy kicsit ez a zöldesebb, barnásabb, fanyarabb színekre épülve szertnék majd egy olyan kontúrvezetést, ami megadja ennek a fényét, ennek az emelkedettségi hangulatát.”

Az alkotótáborban a roma és nem roma alkotók megosztják a másikkal művészeti felfogásukat, sőt, a különböző technikákat is megtanulják egymástól.  

Bódi Barbara (Boba) - festő
“ A Hatok művészcsoport, akik a másik oldalon festenek, ők is mindig inspiráló jelleggel vannak a mi technikai megoldásainkra, tehát jó ez a multikulturális párbeszéd a művészetben, amit mi itt folytatunk.”

Az elkészült képekből augusztus 11-én délután öt órakor nyílik kiállítás a Herényiek Házában.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…
 • Gyertyagyújtás
  Gyertyagyújtás Advent harmadik vasárnapjának előestéjén is ünnepi liturgiát tartottak a Fő téren.
 • Megyei közgyűlés
  Megyei közgyűlés Megtartotta idei utolsó ülését a  megyei közgyűlés. A képviselő-testületet Puskás Tivadar polgármester tájékoztatta az idei…

Legnépszerűbb