Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Oladi Kolping Család felejthetetlen Észak Magyarországi – Mária Zarándoklaton vett részt 2018. szeptember 21-23 között.

A zarándoklat lelki vezetője Gaál Sándor atya, a Kolping Család prézese volt. 
Szeptember 21-én péntek reggel 5 órakor az MMIK parkolójából indultunk. Kisebb pihenők után 10 óra körül érkeztünk MÁRIABESNYŐ-re, ahol az idegenvezető bemutatta a templomot, amely a magyarországi Mária-kegyhelyek közül a második leglátogatottabb zarándokhely. A templom a község régi temploma helyén épült. A romok eltakarítása közben akadtak rá arra a Mária-szobrocskára, mely Besnyőt kegyhellyé avatta.  A megtalált Mária-szobor igen nagy számú zarándokot vonzott, ezért Grassalkovich Antal szükségesnek látta a kápolna kibővítését, így a kápolnához  1768 és 1771 között egy alsó és egy felső templomot is építettek.   Felszentelésükre 1771március 17-én került sor.

A templom mellett található II. Szent János pápa egészalakos szobra, mely nagyon hasonlít a szombathelyi szoborra.

E pihenő után folytattuk útunkat MÁRIAPÓCSRA, ahol 15 órakor várt bennünk az idegenvezető, hogy a látnivalókat, a templomot bemutassa. A kegyhely kialakulásában alapvető szerepe volt a könnyezés csodájának, amely miatt az egykori fatemplom helyén megépítették a mai bazilikát. Az eredeti kép mérete 50x70 cm, temperával jávorfára festve készült. Fél alakban ábrázolja Máriát, aki bal karján tartja a Kisdedet.  A most látható másolatot is - amely kétszer könnyezett-, ékességek veszik körül. A legértékesebbek a szúette mankók, görbe botok, a gyógyulás beszédes bizonyítékai, a hátrahagyott emléktárgyak, melyekhez egy-egy megmentett élet, visszakapott egészség, megújult ember hálája és köszönete kapcsolódik. A fatemplom annak az egykor a településen állt ruszin stílusú fatemplomnak az utódja, amely otthont adott az 1696-os és 1715-ös könnyezéseknek.

16 órakor Sándor atya misét tartott csoportunknak, majd elfoglaltuk szállásunkat a Zarándokházban. Vacsora után egy kis sétát tettünk betérve a „Nagymedve” cukrászdába, ahol Sándor atya „vendégei” voltunk egy finom tortára.

Szombaton a reggeli után indultunk MÁTRAVEREBÉLY – SZENTKÚTRA.   Útközben elkezdett esni az eső, és Szentkúton is esett, így a szabadtéri emlékeket nem néztük meg, csak a templomot, majd megebédeltünk a Szent Jakab étteremben és utána folytattuk útunkat Vácra. Az Althann Vendégházban a Váci Kolping Család elnöke, Kucsák Gábor köszöntött bennünk, majd bemutatta az idegenvezetőt, aki bemutatta a várost.  

Vasárnap a bőséges reggeli elfogyasztása után átsétáltunk a Kolping házba, ahonnét együtt vonulunk a Váci Kolping családdal a Székesegyházba. Az ünnepi misét püspök úr és a Kolping országos prézese együtt celebrálta. A Kredo házban került sor a Váci Kolping család 25 éves ünnepi műsorára, melyen részt vett Dr. Beer Miklós a Váci egyházmegye püspöke, Rétvári Bence parlamenti  államtitkár, Fördős Attila Vác Város polgármestere a Magyar Kolping Szövetség elnök-prézese Kövesi Ferenc atya, , Bánhidy Vajk alelnök, Hudson Judit titkár is. A műsor után átsétálunk a Galamb utcába, ahol elfogyasztottuk a nagyon finom babgulyást és rétest.   Megkóstoltuk a jubileumi tortát. Ezt követően megnézhettük a püspöki palotát.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb