Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Madármegfigyelő napok

Az október első hétvégéjén tartott Európai Madármegfigyelő Napokon több mint ötmillió madarat láttak az akcióhoz csatlakozó 41 országban. Hazánk is rendszeres résztvevője a játékos akciónak. Nálunk voltak legtöbben kíváncsiak a programra, az Abért tónál is szerveztek megfigyelést.
Az elsős Gergely és Mátyás azokat a madarakat sorolja, amelyeket az Abért tónál gyűrűztek meg az érdeklődőkkel együtt a szakemberek. Egész osztályok, de családok is jöttek szép számmal a programra.

Babos Beáta
Szombathelyről jöttünk, én az ikreimmel vagyok itt. Az iskolából tudjuk a programot. Érdekli őket a természet, állatok. Úgyhogy szívesen jöttünk.

A nádasban és a bozótosban felállított hálókból ezúttal csak két madarat kellett kiszabadítani. Ezeket apró zsákokban maguk a gyerekek vihették a gyűrűző helyre.

Ő a mezei veréb, aminek a társa, a házi veréb, lakott területeken is előfordul a városokban, bár egyre kisebb számban. Ő pedig elsősorban a településeken kívül. Csokibarna a feje .

A mezei verébről és például a kék cinegéről is érdekes információkat hallhattak az érdeklődők.

Németh Csaba – igazgatóhelyettes, Őrségi Nemzeti Park

Az európai madármegfigyelő napokba kapcsolódunk be mindig október első hétvégéjén, melynek az a célja, hogy közelebb hozza a madarakat az emberekhez és az embereket a madarakhoz. Itt az Abért-tó partján biztosítunk lehetőséget madármegfigyelésre.

A víztározó éven át kedvelt tartózkodási helye a madaraknak, a vonulás időszakában még fontosabb szerepet tölt be.

Harsányi Krisztián – osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park

Októberben vagyunk, ez a madárvonulás időszaka. Ilyenkor a tőlünk északabbra élő madarak elindulnak délre, a melegebb éghajlat felé, menekülnek a hideg elől. Ilyenkor ezeket a tavakat előszeretettel használják: pihennek, táplálkoznak.


Az Abért-tónál 55 madárfaj több ezer tagját figyelték meg a nemzeti park és a madártani egyesület helyi csoportjának tagjai. A hatalmas távcsövek minden érdeklődő számára közelebb hozták október első hétvégéjén a madarakat.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb