Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Látásvizsgálatok

Október második csütörtöke a látás világnapja, mely felhívja a figyelmet arra, hogy a vakság 80 százalékban megelőzhető. A felnőttkori látásvesztés egyik leggyakoribb oka a diabétesz miatt kialakuló ideghártya betegség, amit évenkénti szemfenék-vizsgálattal időben fel lehetne fedezni. A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért szervezésében egész nap ingyenes szűrővizsgálatokra várták az érdeklődőket a Fő téren.
Nagy Ferencné rövidlátó, és korábban szürkehályog-műtéten esett át. Rendszeresen ellenőrizteti a szemeit szakrendelőben.

Nagy Ferencné

"Szemműtétem volt mind a kettőn, nem most, már jó pár éve. Mondom, hátha van valami. De úgy nézem, minden rendben van."

Az ún. réslámpás vizsgálattal kiszűrhetők a sokáig tünet nélküli, alattomos betegségek, amelyek később visszafordíthatatlan látásromlást, sőt látásvesztést okozhatnak. Ezért fontos évente egyszer részt venni a szűrésen.

Németh János - elnök, Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért

"Ha minél korábban felfedezik, nagyobb az esély, hogy meg is lehet állítani a folyamatot. Ilyen a zöldhályog, az időskori makuladegeneráció, a cukorbetegség szövődményei és a szürkehályog is például."

Sok esetben szemfenék-vizsgálaton derül fény arra, hogy a páciens cukorbeteg, pedig nem is tudott róla.

Bátor György - osztályvezető főorvos, Szemészeti Osztály, Markusovszky-kórház

"Hálistennek itt Vas megyében elmondhatom, hogy a diabétesz-gondozás magas szinten működik, kevesebb elhanyagolt beteggel találkozunk, akinek a látásán már nem tudunk segíteni."

Magyarországon az 50 év felettiek körében negyedmillióan élnek látásfogyatékossággal, közülük minden harmadik teljesen vak. Számukra a 40 éve indult rehabilitációs szolgáltatási rendszer kínál segítséget a mindennapi élethez.

Szabóné Berta Irén - igazgató, Vakok Állami Intézete

"Azt mérik fel a munkatársak, hogy milyen látásmaradvánnyal létezik az ember, és ezt hogyan lehet tréningezni, fejleszteni, optikai segédeszközökkel megtámogatva a mindennapi életvitelét támogatni."

(Ide Puskás, Hende!) Oda kell figyelni a szemünk egészségére, hiszen ez a legfontosabb érzékszervünk: információink 80 százalékát látás útján szerezzük - hangzott el a szűrőprogram szombathelyi állomásának megnyitóján. A meghívott vendégek elsősorban a megelőzés fontosságát hangsúlyozták. Sok járókelő használta ki a lehetőséget, hogy a szűrőbuszban felméresse általános egészségi állapotát, és megvizsgáltassa a szemét.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb