Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A Szent Márton temető varázsa

A Szombathelyi Szépítő Egyesület a hagyományaihoz híven temetői sétákat szervezz a Szent Márton temetőbe Orbán Róbert tagtársunk vezetésével.
Az egyesület a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjával együttműködve szeptemberben és októberben is szervezett egy - egy sétát.

A szeptemberi sétán új irányból és új útvonalon mentek végig a sírok között a látogatók. Szombathely volt polgármestereinek a sírjai kaptak elsődleges szerepet a séta során. Csermely Gyula, dr. Mészáros Hugó, dr. Ujváry Ede, Bárdossy István, majd a séta végén Varasdy Károly sírja, aki 1885-ben a város polgármestere és a Szombathelyi Szépítő Egyesület első elnöke volt. A séta során több neves család sírjánál álltunk meg, hallgatva az előadó történeteit.

Az októberi séta egy kicsit rendhagyó volt, hiszen egybe esett az Aradi vértanúk ünnepével. A szombat délelőtti időpont ellenére sokan vettek részt a sétán. A séta alkalmával lehetőség volt arra, hogy a hősök emlékére gyertyát gyújtsanak az emlékezők.

A Szent Márton temető kiemelt szerepet játszik a Szépítő Egyesület életében. 2014 óta ifjúsági tagozatos fiataljaink és diák közösségi szolgálatot teljesítő diákok segítségével munkálkodunk a temetőben.
Több sírt ültettünk be növényekkel, melyeket rendszeresen gondozzunk. Balogh Gyula levéltáros és Kisfaludy József rendőrkapitány sírját a Temetkezési Kft. segítségével újítottuk meg. Mayer Ede gépgyáros családi síremlékének felújítása jelenleg is folyik, valamint az év végéig megújul Greisinger Ottóné Kerecsényi Ilona síremléke is.


Az október végére szervezett ifi táborunk egyik fő munkaállomása lesz a temető, hiszen rengeteg feladat és munka vár ránk. Továbbra is folytatjuk a temetői munkálatokat, hiszen „A Szent Márton temető a város panteonja, hiszen Szombathely nagyjai itt nyugszanak.”

A Szombathelyi Szépítő Egyesület a jövő évre is tervezz sétákat a temetőbe, néhányat egy - egy ünnep vagy jeles esemény köré fonva.
Az elmúlt évek sétáin való résztvevők számát tekintve elmondhatjuk, hogy a kétezer éves temető varázsa nem kopott, sőt egyre nagyobb az a kisugárzás, mellyel bevonzza az érdeklődőket.


Bődi Lívia

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb