Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Könyvtár: A Pál utcai fiúk

Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és a Molnár Ferenc-regényhez kapcsolódó ereklyékkel ismerkedtek szombathelyi ötödikesek egy kiállításra hangoló foglalkozáson.
“az emberi lény, úgy, ahogy Isten megteremtette, hogy talán helytelenül, elmulasztanak regényekkel és színdarabokkal beleavatkozni a tömegek közéletének problémáiba”

Így beszélt kevéssel halála előtt a rádióban az akkor már New York-ban élő Molnár Ferenc író, a máig legnépszerűbb magyar ifjúsági regény, A Pál utcai fiúk szerzője. A mű 1907-es megjelenésének 110. évfordulója alkalmából még tavaly indult útjára az a vándorkiállítás, amely most a szombathelyi könyvtárban látható. A Váci iskola ötödikeseinek idén lesz ez kötelező olvasmány.

Grünfeld Ádám

“Elkezdtem olvsani, és elég érdekesnek tűnt, és utána nem bírtam vele leállni, és így elég hamar sikerült kiolvasnom.”
“Nemecsek volt a kedvenc szereplőm, és az volt a kedvencem, amikor átmentek a szigetre, és háromszor megfürdött szegény Nemecsek.”

Füredi Árpádné - tanár, Váci iskola

“Mivel majd később fogják feldolgozni magyarórán, úgy gondoltam, hogy ez egy kis ráhangolódásnak nagyon jót tesz.”
“Ez egy egész más világ. Próbáljuk egy kicsit a történelmi kort leírni nekik, más tantárgyakból is. És hát ugye a szülők segítségét is ilyenkor bevonjuk, hogy otthon is egy kicsit meséljenek nekik ezekről a dolgokról, erről a világról.”

A századforduló Budapestjén játszódó regény sikerének titka a kiskamaszok jellegzetes élethelyzete és a karakterábrázolás lehet, amelyről tablókat állított össze a Petőfi Múzeum és a Móra Kiadó. Ezt egészítette ki saját, különlegességszámba menő anyagaival a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

Zsigri Mária - gyerekkönyvtáros

“Így az igazi, hogyha a gyerekek nemcsak elolvassák azt a szöveget, ami a tablókon látható, hanem kézbe foghatnak olyan eszközöket, amit akár annak idején Molnár Ferenc is kézbe foghatott, hiszen abban az időben jelent meg. Illetve egy kicsit kipróbálhatják, hogy milyen volt a Múzeumkertben üveggolyóval játszani, tehát egy picit játékosra, ismerkedősre vettük ezt a foglalkozást.”

A gyerekek belelapozhattak százévesnél is idősebb kiadványokba, megnézhették, mit rágtak a gittegylet tagjai, sőt aki okostelefonnal érkezett az október végéig látogatható kiállításra, az a qr kódok leolvasásával sok érdekes információ mellett a Vígszínházban sikerrel játszott musicalbe is belenézhet.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb