Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Domonkos nővérek

3 napos rendezvénysorozattal ünnepelték a domonkos nővérek a rend kőszegi megalapításának 150. évfordulóját. A Püspöki Palotában rendezett konferencián az alapítástól az újraalapításig tartó időszakról hangzottak el előadások és bemutatták a jubileum alkalmából megjelent rendtörténeti kötetet is.
A domonkos nővérek első magyarországi rendházukat Kőszegen hozták létre 150 évvel ezelőtt. A jubileum alkalmából rendezett konferenciára a hazai kolostorokból és a határon túlról is érkeztek vendégek, akiket Székely János megyéspüspök is köszöntött.

Az előadások a rend magyarországi történetét elevenítették fel a kezdetektől az újraalapításig. Az első 10 - osztrák és olasz - nővér 1868. októberében telepedett le Kőszegen. Később nemcsak magyarul tanultak meg, de számuk is egyre nőtt.

Kacsuk Adél Petra nővér

Céljuk volt a lány ifjúsággal foglalkozni, először polgári lányiskolát hoznak létre, aztán tanítóképzőt, a tanítóképzőnek elemi gyakorló iskolát, a nővérek tudtak úgy jelen lenni, hogy a világiak számára vonzó legyen, nagyon sokan léptek be.

A nővérek később Vasváron, Kassán, Hódmezővásárhelyen és Szombathelyen is megtelepedtek, Szarvaskenden és Velemben kisebb házakat tartottak fenn. Tevékenységüknek iskoláik államosítása, majd 1950-ben a rend feloszlatása vetett véget. Voltak, akik az illegalitásban is aktívak maradtak, és többen titokban tettek fogadalmat. Közülük kerültek ki azok, akik az 1991-es újrainduláskor létrehozták az új közösséget a Szombathelyen visszakapott rendházban. Az elmúlt 150 év történetéről most egy könyv is megjelent.

Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményvezető, Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár

A szétszóratásról is nagyon gazdagon dokumentált anyag van, talán mondhatom, hogy unikális dolog a magyarországi szerzetesrendek életében, hogy a rendszerváltás utáni újjászerveződés és tevékenység is nagyon alapos bemutatásra került, nagyon gazdag képanyaggal, úgyhogy ezért is ajánljuk a Vas megyei helytörténet kutatóinak is ezt a könyvet.

A konferencián elhangzott: jelenleg 4 házban 45 szerzetesnő szolgál. A kőszegi 12 fős közösség ma már az iskola mellett óvodát és kollégiumot is működtet.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb