Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Jubileumi záróünnepség

Záró rendezvényéhez érkezett szombaton este a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület jubileumi ünnepségsorozata. Az 50 éves fennállását ünneplő egyesület a felsőőri OHO kultúrközpontban legújabb nyomtatott kiadványait valamint az egyesületről készült filmeket mutatta be, zenei keretprogramot az Őrségi Fantázia Zenei Együttes és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekköre nyújtott.
Három a magyar igazság - három rendezvénnyel ünnepelte meg fennállásának 50. évfordulóját a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. Áprilisban a bécsi magyar nagykövetségen köszöntötték az egyesületet, júniusban a felsőőri városi parkban rendeztek hangulatos mulatságot, ahol az egyesület csoportjai adtak színes programot: felléptek a gyermekcsoportok, néptáncosok és Csörge zenekar is

Október 20-án, szombaton a felsőőri OHO-ban pedig könyv- és filmbemutatóval zárták a jubileumi ünnepségek sorát. Bemutatásra került egy új fotókönyv, melyet már tavaly állítottak össze Gaál Zita és Rácz Mária fotóiból. A két fiatal hölgy a BMKE tagja és nemcsak az egyesület rendezvényeit örökítik meg képeken, hanem a kötet számára a burgenlandi magyarok lakta településeket is lencsevégre kapták. Zsótér Irisz a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke pozitívan értékelte mind a jubileumi év eseményeit, mind az egyesület munkáját:

A burgenlandi magyarok települési - képes kötet

Mester Ákos fiatal burgenlandi filmrendező a jubileumi év alkalmából készített új promóciós filmet a kultúregyesületről. Baumgartner Gerhard burgenlandi történész - aki korábban éveken át szerkesztette az "Adj’Isten magyarok” televíziós műsort - egy dokumentumfilmet készített „100 éve burgenlandi magyarok - 50 éve Burgenlandi Magyar Kultúregyesület“ címmel. Baumgartner Gerhardnak betekintése volt a korábbi és a mai helyzetbe is:

Az Őrségi Fantázia Zenei Együttes és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekkörének fellépése tette ünnepélyessé a programot. Felcsendült többek között Franz Zebinger szerzeménye a Felsőőri híres utca népdalciklusból.

Zsótér Irisz, az egyesület elnöke köszöntötte Plank József korábbi elnököt és Szabó Ernő bácsit, aki ma már az egyetlen élő alapító tag.Az ünnepséget számos vendég tisztelte meg, a tartományi illetve a felsőőri járás politikai, kulturális és oktatási életének képviselői.

Jelen volt többek között Hans Niessl tartományfőnök képviseletében Christian Drobits tartományi képviselő, Helmut Nemeth járási elöljáró, Ilse Frühwirt Felsőőr alpolgármestere, Stefan Rath városi tanácsos, Martin Zsivkovits a Kétnyelvű Gimnázium igazgatója, Baliko Lajos volt tartományi szakfelügyelő, Mesmer Otto evangélikus lelkész, Ilyés Márton, a Burgenlandi Népzenei Intézet elnökhelyettese, a Magyar és a Roma Népfőiskolák képviselői, a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület tagjai, köztük Kulman Ernő a Magyar Népcsoporttanács volt elnöke, a Felsőőri Református Ifjúsági Olvasókör valamint az Alsóőri Színjátszók képviselői.

Megtisztelték a rendezvényt a testvérváros Szombathely küldöttei is, jelen volt Balázsy Péter a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője és Takátsné Tenki Mária önkormányzati képviselő valamint Farkas Csaba, az Őrvidékház vezetője.

Forrás:

https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/2942867/

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb