Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Könyv Szigethy Attiláról

Az 1956-os forradalom tragikus sorsú dunántúli vezetőjéről, Szigethy Attiláról írt könyvet Borbély József történész. A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetet az Őrvidékházban mutatták be.
Borbély József történészt, a soproni egyetem nyugalmazott tanárát évtizedek óta foglalkoztatja szülőföldje karizmatikus politikusának alakja és tragikus sorsa. Mintegy 30 évnyi kutatás eredményeként született meg a Jogáért ki felkél című kötet, amely Szigethy Attila életrajzán túl számos dokumentumot, emlékezést, archív fényképet, továbbá a szerzőnek az évtizedek során Szigethy Attiláról született írásait is tartalmazza. A könyvbemutatón Borbély József részletesen ismertette a forradalmár életét. A Kapuváron született Szigethy Attila a 30-as években a népi mozgalom vonzásába került, később a Nemzeti Parasztpárt tagja, 1947-ben országgyűlési képviselője lett. 1950 és 1954 között a Győr-Sopron megyei tanács elnökhelyettese volt, később a Kistölgyfai Állami Gazdaság igazgatója lett. 1956 októberében előbb a győri, majd a dunántúli Nemzeti Tanács vezetőjévé választották. Mindvégig a békés megoldás híve volt, a mosonmagyaróvári sortűz után igyekezett megakadályozni a további vérontást.


Borbély József történész, szerző

Győrött mérsékelt politikát folytatott. Kinyilvánította, hogy egyértelműen Nagy Imre mellett áll, leszerelte a szélsőségeket, pl. a Somogyvári-féle puccsot is leszerelte. Az a vád, hogy ellenkormányt akart szervezni, amivel Kádárék megvádolták, az teljesen alaptalan. 06:30 és megindul ellene a hajsza, először megkínálják pozíciókkal, kormányösszekötőnek nevezik ki, erről dokuemntum van, majd fölmerül a neve, mint földművelésügyi miniszter is, Fehér lajos javaslatára feltehetőleg, 16:51 nem áll be Kádárék mögé, és lassan szorul a hurok körülötte és a barátait letartóztatták már addigra, és 1957. május 3-án, Kistölgyfán, ahol ő akkor lakott, ott volt az állami gazdaság igazgatója 54-57-ig, ott fogták le, és azért lett öngyilkos, mert különben abban a nagy perben ugye nem Földes Gábor lett volna az elsőrendű vádlott, hanem Sz.A. és valószínű, hogy halálos ítéletet kap.

A könyvet és szerzőjét méltatta a bemutatón Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő. Szigethy Attiláról szólva azt mondta: nagy tragédiája, hogy parasztpárti politikusként a Rákosi-diktatúra méltatlan szerepekbe kényszerítette, de a döntő pillanatban – Nagy Imréhez hasonlóan – nem vált árulóvá. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy Erdélyi János: Vérrel és kötéllel című filmje mellett most már könyv is megörökíti az 1956-os mosonmagyaróvári és győri eseményeket, hiszen egyre kevesebben vannak, akik emlékeiket elmesélhetik.

Borbély József történész, szerző

Ezzel a kötettel, fogalmazhatok úgy, talán tartoztam is. Sz. A-nak az élete már évtizedek óta foglalkoztat. Ott voltam az exumálásakor a sporonkőhidai rabtemetőben, ...lányával annak idején kerestük az édesapja sírhelyét, nem találtuk meg...az exumálás után pedig az a megtiszteltetés rt, hogy a család nevében én beszéltem a temetésén Kapuvárott. 1991. március 24-én.
Több írást közöltem az életéről, most megérett az idő...kötetet összeállítsak.

A Magyar Nyugat Kiadó vezetője, Gyurácz Ferenc pedig azt hangsúlyozta, hogy eddig kevés fény vetült a vidéki forradalom vezetőire, ezt a hiányt pótolja Borbély József könyve.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb