Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Páratlan Párlatnap

Több mint kétszázféle pálinkát neveztek az idei Páratlan Párlatnap versenyére. A kőszegi program a minőségre való törekvés, valamint a hungarikumhoz kötődő hagyományok ápolásának fontosságát hirdeti. Pálinkakóstolóval, muzsikaszóval, előadásokkal várták az érdeklődőket.
Ágyúszóval vette kezdetét a Páratlan Párlatnap, amelynek középpontjában immár harmadik éve a magyarok nemzeti itala áll.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ
"Lehet jóféle ételeket, italokat kóstolni, illetve olyan előadásokat hallgatni, többek között V. Németh Zsolt, Rátz Mónika, Barabás Attila személyében, amely mindegyik valahogy a pálinkáról, és arról a hungarikumról szól, amire mindannyian büszkék lehetünk, és amiről kiderült, hogy Kőszegen nagyon nagy hagyományai vannak."

Az ország minden részéből: Érpatakról, Pannonhalmáról, Szombathelyről is jöttek a pálinka lovagrend tagjai, hogy megosszák gondolataikat a hungarikumról.

Az ezredforduló környékén fogalmazódott meg, hogy újra fel kell éleszteni a minőségi pálinka kultúráját. A kizárólagos névhasználat elnyerése és a 2008-as törvény szigorú kritériumrendszere is hozzájárult, hogy elkezdődhetett a pálinka reneszánsza.

Barabás Attila - nagymester, Magyar Pálinka Lovagrend
"Ma egy pálinka akkor jó, ha határozottan felismerem benne a gyümölcsöt, amiből készült. Vagy felismerem azt a törekvést, amit a pálinka-előállító akart megvalósítani, mondjuk egy érlelt pálinkánál, aminél a gyümölcsösség már kicsit eloxidálódik. Azt gondolom, egy új, minőségi korszakba lépett a pálinka."

A párlatnapi pálinkaversenyre 209 mintát neveztek. A mezőnyt évről évre magasabb színvonal jellemzi, több kategóriában számos arany-, ezüst- és bronzminősítést osztottak ki. Látszik, hogy a főzetők egyre inkább szem előtt tartják a minőséget.

Rátz Mónika - pálinkamester, versenyigazgat
"Az első és legfontosabb, hogy az alapanyag jó legyen. Étkezési gyümölcsből lehet csak minőségi pálinkát előállítani, nagyon nagy gondot kell fordítani a gyümölcs feldoglozására, a cefrézésre, az erjesztési folyamat nagyon fontos, azért ez jócskán összetett történet."

Bemutatták annak az agyagedénynek a rekonstrukcióját, amely a kőszegi várásatáson került elő. Sokáig azt hitték, gyümölcspárlat előállítására használhatták a középkorban, ám a kísérletek bebizonyították, hogy illóolajat állítottak elő vele.

A párlatnapon többféle pálinkát lehetett kóstolni, emellett finom ételekkel, házi süteményekkel, szórakoztató programokkal is várták az érdeklődőket.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco gyárbejárás
  Falco gyárbejárás Lezárult az új szűrőberendezés próbaüzeme a FALCO Zrt.-nél. A mérési eredmények alapján minimális a por-…
 • Jogásznap
  Jogásznap Szombathely híres szülötte, Horváth Boldizsár egykori igazságügy miniszter emléke és munkássága előtt tiszteleg ebben az…
 • ELTE mentőcsoport
  ELTE mentőcsoport Megalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőcsoportja. A hallgatókból és oktatókból álló, 50 fős…
 • PTE sajtótájékoztató
  PTE sajtótájékoztató Több, eddig csak levelezőn indított képzést tesz elérhetővé nappali munkarendben ősztől a pécsi egyetem egészségtudományi…
 • Herényi kolbásztöltő verseny
  Herényi kolbásztöltő verseny Első alkalommal rendeztek a hétvégén kolbásztöltő mustrát a herényi városrészen. A megmérettetésnek kettős célja volt:…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…