Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nárai mesterségek

Kosár- és csuhéfonás, csipkekészítés, koszorúkötés - régi kézműves tevékenységekkel ismerkedhettek az érdeklődők Náraiban szombaton. A falubeliek sokáig maguk készítették a használati tárgyaikat, mára ezek a fortélyok feledésbe merültek. Újra szeretnék feléleszteni a régi kézműves hagyományokat, ezt a célt szolgálta a családias hangulatú rendezvény.
A Nárai Örökzöld Nyugdíjasklub tagjai vasi népdalcsokorral, az iskolások verses műsorral kedveskedtek a megjelenteknek. A nárai Téli esték programsorozatban ezúttal a falu kézműves hagyományait elevenítették fel.

Németh Tamás - polgármester, Nárai
"Még régebben minden háznál maguk készítették az emberek a használati tárgyaikat, a csuhészatyrot, lábtörlőt, kosarat, hímzéseket, terítőket, mára ez feledésbe merült, de még élnek a településen, akik ezeknek aktív művelői."

Gábor a nagyapjától tanulta a kosárfonást. Maga termeli hozzá az amerikai fűzfavesszőt, amit egész évben folyamatosan lehet vágni. Egy közepes méretű kosár 2-3 óra alatt készül el.

Völgyi Gábor
"Összesodrunk hat darab vastagabb karót egymásba, körbekötjük, hogy ne csússzon széjjel, folyamatosan fűzzük egyszer be, egyszer ki, arra kell figyelni, hogy egyforma távolságra legyenek, akkor lesz szép kerek a kosár."

Babérlevélből készült a koszorú, amit fenyőtobozzal és kövirózsával díszítettek. Odébb kukoricacsuhéból fonták a cekkert és a lábtörlőt. Ez számukra is már csak hobbi, de a kézművesek szívesen megmutatták tudásukat, akinek kedve volt, maga is kipróbálhatta. Kiállítás nyílt régi pénzekből, és a falusi élet emlékeiből - régi fotókon elevenedtek meg a nárai mindennapok.

Szilágyiné Pompor Vilma - önkormányzati képviselő
"Összejöttek egy-egy házhoz, beszélgettek, tollfosztást, kukoricafosztást tartottak, és minden alkalom után áldomások voltak. Így múlatták ők az időt."

Bemutatták a korbácsolás hagyományát is: a legények újévkor végigjárták a lányos házakat, és játékos korbácsolás kíséretében mondták el jókívánságaikat. A Téli esték folytatása február 16-án a farsangfarki rönkhúzás lesz.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb