Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Lovas kocsival a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A Szombathelyi Polgármesteri Hivatal Nyugdíjas Klubja őszi egynapos kirándulásához a „Hegykő, a Fertő-táj természeti és kulturális örökség kincseinek őrzője - avagy gyöngyszem a Fertő-Hanság Nemzeti Park peremén” összeállított élményprogramot választotta. 
A Nemzeti Park 2003 óta a világörökség része. Izgalommal készültünk, mert igazi kihívás volt a lovas kocsikon való utazás közben élvezni a Fertő-táj szépségét, a természet közelségét a védett, emberi kéz által kevésbé háborított élővilágát a csatornák által szabdalt szikes síkságon. A tó Közép Európa harmadik legnagyobb alacsony vízállású síkvidéki sós tava. A területhez tartozó Hanság lápos, ingoványos területét behálózzák a lecsapolással kialakított vízelvezető csatornák. Ez a környezet sok vízi madárnak biztosít életteret, de a keleti szikes pusztákon rackajuh nyáj, magyar szürke marha gulya is megélnek. A tó nyugati oldalán, a pusztai réteken ritka növényeket láthatunk.

A program vezetőjének tudásán túl a figyelemre méltó színes egyéniségét is ki kell emelni.

Mindenki részére fülhallgatót biztosított, hogy a kocsik távolsága ellenére az ismertetőjét jól hallhassuk. Biztosított továbbá távcsöveket, hogy az utunk során lássuk azokat az állatokat, madarakat, növényeket, amelyekről beszél. Magával ragadó előadásmódjából kirajzolódott a természetes életterek megóvását szolgáló ismeretek átadásának öröme. Mindez ösztönzően hatott a nagyszülői korú csoport valamennyi tagjára olyan irányban, hogy unokáinkat merre igyekezzünk terelgetni a mai virtuális világban.

A két és félórás kocsikázást ebéd követte, majd sétát tettünk Fertőszéplakon és megnéztük Széchenyi Ferenc, Széchenyi István apja születési helyét. Emlékét emléktábla őrzi a volt kastély épület falán. Az udvar felöl olvasható a Széchenyi család jeligéje: „Ha Isten vezet, nem lesz hiányom semmiben”. Bepillantottunk a falusi méretekben jelentős, kéttornyú

Mindenszentekről elnevezett templomba és a mellette álló, díszes kovácsolt vaskapun át huszonegy lépcsőfokon megközelíthető Kálváriát is megcsodáltuk.

A séta után a csoport kettévált és a nagyobb létszámú társaság a híres Hegykői Termálvizes fürdőben a fürdőzést választotta. A fürdő az ország egyik ásványi anyagokban leggazdagabb gyógyhatású vize nagy látogatottságot vonz. A vendégek a szomszédos Ausztriából,

Németországból és Szlovákiából, valamint a távolabbi Csehországból is szívesen látogatják.

Csoportunk tagjai mindannyian élvezték a fürdőzést.

A társaság másik fele a Nagycenki Széchenyi Örökség Emlékmúzeumot kereste fel és ott megtekintette az új állandó kiállítást. Széchenyi István, a legnagyobb magyar életútjának összefoglalásában „egy olyan ember életét ismerhetjük meg a kiállításon, aki egyrészt kimagaslik kora szereplői közül, másrészt számtalan dologban hasonlít ránk, a ma emberére.

Különleges, egyedi, és nagyon is hétköznapian emberi, kételyeivel, aggodalmaival, vágyaival és terveivel.”

A napot összefoglalta: Gerencsér Ernőné 2019. szeptember

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb