Hiba
 • JFile: :olvasás: Nem nyitható meg a fájl: https://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q=SELECT+%2A+FROM+yql.query.multi+WHERE+queries%3D%27SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.info+WHERE+api_key%3D%22895d05375cb5ea3fd69836b3a3cd012b%22+and+photoset_id%3D%2272157642061399214%22%3B+SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.photos%28300%29+WHERE+api_key%3D%22895d05375cb5ea3fd69836b3a3cd012b%22+and+photoset_id%3D%2272157642061399214%22+and+extras%3D%22description%2C+date_upload%2C+date_taken%2C+path_alias%2C+url_sq%2C+url_t%2C+url_s%2C+url_m%2C+url_o%22%27&format=json&env=store%3A%2F%2Fdatatables.org%2Falltableswithkeys&_maxage=300&callback=
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kiosztották a Savaria Filmszemle díjait

2014-03-07, 11:37
   |   Kategória: Program
Nagyszabású gála keretében adták át az első Savaria Filmszemle díjait. Műfajonként az első három alkotó kapott jutalmat, és gazdára talált hat különdíj is.

RÉSZLETES VETÍTÉSI PROGRAM


18:00 Meglepetések és örömök

Nagyszabású gála keretében átadták az első Savaria Filmszemle díjait. A Bajnokok Ligája és a független filmesek friss alkotásainak kategóriájában is műfajonként az első három alkotó részesült elismerésben. További hat különdíjat is kiosztottak a zsűri döntése alapján. Jó hangulatú, kötetlen fogadással zárult a két napos rendezvény. Akik tegnap délután még nem ismerték egymás, ma talán már barátokként távoztak, új ötletekkel, élményekkel gazdagodva. Mert a filmnek forognia kell tovább.

CSG-140308-05756

Az elsők

Független filmesek

Filmetűd: X Kommunikációs Központ Nonprofit Kft. - Bőrük volt a bűnük

Kisjátékfilm: Kemény Eszter- Parafrázis

Dokumentumfilm: Nagy Júlia- Akik móresre tanították a Halált

Bajnokok Ligája

Filmetűd:Vácz Péter- Nyuszi és Őz

Kisjátékfilm: Bera Nándor-Fák

Dokumentumfilm: Somogyvári Rudolf- A nagyfa árnyékában


15:20 Villáminterjú Kollarik Tamással - helyi tudósítónk tollából

Remek ötletnek tartom a kezdeményezést, s a szervezőket különösen kreatívnak tartom, amiért Bajnokfilmek Ligájának nevezték el az eseményt – kezdte Dr. Kollarik Tamás. Ez egyrészt a valóságot tükrözi, hiszen független filmszemlék nyerteseit hívták meg, másrészt ötletes is, ezért remélem, hogy a város szerető támogatásával fontos és kiemelt kulturális eseményévé nemesül a rendezvény.

A programkoordinátor szerint a magyar filmszakma helyzete napról napra kedvezőbb, a kialakult támogatási struktúra beváltotta ugyanis a hozzá fűzött reményeket. – A Médiatanács például már tíz kategóriában ad támogatást a független magyar filmeseknek, eddig 354 alkotás elindítását finanszíroztuk, melyből több mint száz már el is készült – mondta el Dr. Kollarik Tamás.

kollarik tamas

Az NMHH tagja úgy véli, a magyar filmek külföldi viszonylatban is megállják a helyüket. – A Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott filmek harminc szemlén tucatnyi díjat hoztak el. A múlt heti Zágrábi Filmszemlén három magyar film is indult, de voltunk Rotterdamban, és részt veszünk a hirosimai animációs fesztiválon is. Összességében tehát úgy gondolom, a magyar filmművészet elismerése nagyon komoly – vélekedett a programkoordinátor.

A Savaria Filmszemlén rengeteg tehetséges alkotó és alkotás van jelen, s úgy vélem, ez jó hatással van a magyar filmes szakmára is. Hiszen minél több az ilyen rendezvény, annál több fiatalnak van lehetősége bemutatnia műveit, annál több film jelenhet meg a nézők előtt, s eszmecserékre, beszélgetésekre is alkalmat ad. Egy pulzáló filmes élet mindennapjaihoz járulnak hozzá az ilyen események – zárta a beszélgetést Dr. Kollarik Tamás.


14:30 Vajon mit gondol a zsűri?

Az alkotók és az elismert szakemberekből álló zsűri beszélget. A filmszemle legizgalmasabb órái, mindenki arra kíváncsi, mit gondolnak a munkájukról.

nezok

12:30 Workshop után, ebéd közben, szakmai beszélgetés előtt


Benépesült szombat délelőtt a Savaria mozi, sokan voltak kíváncsiak Köbli Nortbetre és a forgatókönyvírás fortélyaira. Megtudtuk, hogy az írónak a szenvedélye az "üzemanyaga", hogy sok drámát kell olvasni, és nem árt a világban szemlélődő, mindenre rácsodálkozó alkatnak lenni. Többen  érdeklődtek a dokumentumfilm és a kisjátékfilm készítése közötti különbségekről, a karakterfejesztésről és a háttérmunkáról. Az ebédszünet után az alkotók a zsűri tagjaival értékelik a filmeket.

workshop

9:00
Köbli Norbert szerint jó a mezőny


A forgatókönyvíró worshop előtt Köbli Norbertet kérdeztük az eddigi tapasztalatairól. Mindt azt lapunknak elmondta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja a rendezvényt, különösen, miután látta a beérkezett alkotásokat, melyek között dokumentum-, kisjáték- és kísérleti filmek voltak. Több mű is elnyerte a tetszését, összességében pedig színvonalasnak tartja a mezőnyt. „Egy dokumentumfilmet egész máshogy kell megítélni, mint egy kisjátékfilmet, és azt is másként, mint egy nagyjátékfilmet. Azt gondolom, hogy a beérkezettek között sok jó ötlet volt, és több olyannal is találkoztam, melyek jól kidolgozott alkotások voltak” – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a filmes szakma magyarországi helyzete egyre jobb. Létezik egy állami támogatási rendszer, melynek segítségével sok alkotó juthat szóhoz. Ez működik a mozi- és tévéfilmek esetében is, valamint fellelhetők olyan csatornák is, melyek lehetőséget adnak a magyar filmeseknek, hogy dolgozzanak. Véleménye szerint azt, hogy külföldön milyen az elismertség, már nehezebb meghatározni, mert nincs rendszer, melynek segítségével ezt mérni lehet. A fesztiválok számíthatnak mérvadóknak, ahol a külföldi nézők eldönthetik, hogy tetszett az adott alkotás, és kialakíthatnak egy képet Magyarországról. Jelenleg azonban nem áll rendelkezésünkre olyan adat, mely alapján kijelenthető, hogy jobb-e vagy rosszabb a filmes szakma nemzetközi helyzete, mint öt vagy húsz évvel ezelőtt.

köbli

A pozitív vélemény növeléséhez elengedhetetlen, hogy olyan magas szintű filmek szülessenek, amelyekbe az alkotó szívét-lelkét beleteszi, a beléjük csempészett, és az emberek felé közvetített üzenetnek pedig érthetőnek és fontosnak kell lennie. Emellett figyelembe kell venni, hogy az elkészült film a piacon milyen helyzetbe kerülhet, hiszen komoly amerikai, és más külföldi ellenfelekkel kell felvennie a versenyt. Ebben a Magyarországon rendelkezésre álló, nemzetközi színvonalú technikai felkészültség is az alkotók segítségére van.

Az ifjú forgatókönyvíróknak Köbli Norbert azt tanácsolja, hogy „találják meg, mi az, ami a filmezésen belül a legnagyobb szenvedélyük. Írni, rendezni, színészkedni, vagy operatőrködni szeretnek-e jobban. Ha ezt meglelték, gyakorolni kell, és kitartani elhatározásaik mellett”.
18:10 Ünnepélyes megnyitó képekben

megnyito

18:00 Hivatalosan is megnyitották az első Savaria Filmszemlét

A filmszemlét Puskás Tivadar  polgármester nyitotta meg, aki - mint mondta - szeretné, ha a filmes alkotók fesztiválja hagyománnyá válna a városban. Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja köszöntőjében elmondta: a Médiatanács számára nagyon fontosak az ilyen filmes események, a testület hároméves fennállása alatt eddig már 354 filmet vagy filmhez kötődő alkotást támogatott. Hozzátette: több mint száz dokumentumfilmet, több mint nyolcvan ismeretterjesztő filmet negyvenkilenc animációs filmet sikerült támogatniuk, többek között tizenhét tévéjáték elkészítéséhez nyújtottak forrást. Ezek közül legutóbb A berni követ című tévéjátékot mutatta be a Magyar Televízió, ami szavai szerint 280 ezer fős nézettséget ért el.
    
Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a filmszemle alkotóit olyan fiataloknak nevezte, akik nem ásták el a tehetségüket, hanem megpróbálnak érvényesülni és előre lépni azzal a képi világgal, amely most már olyan széles lehetőségeket kínál, ami korábban soha nem volt, hiszen ma már egy telefon kamerájával is lehet egy kisebb, de ötletekben gazdag filmet forgatni.
    
Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy a benevezett filmek alkotói között sok a fiatal és nagy öröm az is, hogy a nevezett és a versenyprogramba beválogatott filmek között jelentős a külhoni magyar alkotók száma is. (MTI)


17:30 Filmesek a filmekről a televízióban

Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Kollarik Tamás, az NMHH tanácsnoka és Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a megnyitó előtti percekben a Szombathely Televízóban beszélgetnek. Milyen támogatáshoz juthatnak a fiatal filmesek? Milyen a jó film? Mire kapható a mai közönség? Hogyan lehetne visszacsábítani a moziba a közönséget? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a Szombathelyi Televízió Szombathely Ma című műsorában 19:15-től.

filmszemle stuidokep

17:00 Már mindenki a megnyitóra készülődik


A messziről jöttek éppen szálláshelyüket foglalják el, kipihenik az utazás fáradalmait például a Zentáról érkezett Bolyai Filmműhely tanárai, diákjai, hogy a 18 órakor kezdődő megnyitóra a Savaria Filmszínházba érkezzenek. A támogatók képviselői Dr. Kollarik Tamás tanácsnok HMNN Médiatanács, Dr. Kucsera Tamás főtitkár MMA már a televíziós felvételre készülnek, míg Cs. Havas Ágnes egyből a Géfin Gyula utcai stúdióba érkezik. Az akkreditáció javában zajlik, a mozi kávézója egyre zajosabb, de sokan a belváros látványosságaival, valamint éttermeink kínálatával ismerkednek a megnyitó előtt. De a három teremben folyamatosan peregnek a filmek. 20 órakor izgalmas szakmai beszélgetés indul az aulában a zsűri tagjai és az alkotók között.


Savaria Filmszemle először, de remélhetőleg nem utoljára

A Szombathelyi Médiaközpont első ízben rendezi meg a Savaria Filmszemlét, amely egyszerre lesz hagyományőrző és úttörő jelentőségű. Szombathelyen komoly múltja van mind a vizuális kultúra oktatásnak, mind a filmek készítésének. A Savaria Filmszemlén a hazai filmfesztiválok díjazott alkotásainak versenyébe olyan minőségi filmalkotások jutottak, amelyek bármely helyi televíziós csatornán bemutathatók. A díjazással pedig az alkotók további munkáját támogatja majd a médiahatóság.

Magyarország 26 településéről, valamint Erdélyből, a Vajdaságból, Szlovéniából és a Felvidékről is érkeztek pályaművek. A 106 film közül szakmai zsűri döntötte el, melyeket javasolja mozis megjelenésre. A Szombathelyi Televízió később valamennyi díjazott pályaművet bemutatja.

A Bajnok Filmek Ligájának kategóriájába azok a magyar alkotásokat kerültek, amelyek 2013-ban más fesztiválokon, versenyeken díjat kaptak. A független filmesek 57 friss művet neveztek. Dokumentumfilmek, etűdök és kisjátékfilmek egyaránt vászonra kerülnek.

A filmszemlén hangsúlyt kapnak a szakmai találkozások, a tapasztalatszerzésre módot adó megbeszélések, az építő viták. Pénteken és szombaton is lehetősége nyílik az alkotóknak és az érdeklődőknek arra, hogy találkozzanak a zsűri tagjaival.

A szombat esti gálán 18 díjat osztanak ki a legjobbaknak

A bajnok filmeket Szalai Györgyi, Dárday István és Olasz Ferenc filmrendező, továbbá Köbli Norbert és Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatója bírálják majd. A másik kategóriában pedig Erdélyi János, Halmy György filmrendező és Dömötör Tamás forgatókönyvíró-rendező mondja el véleményét a filmekről.

A Savaria Filmszemlét szakmailag felkarolta, ezzel a rangját is megadja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Médiatanács, a Magyar Média Mecenatúra Program, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia. A szombathelyi önkormányzat pedig segíti a rendezvény sikeres megvalósítását, hisz közel 100 vendég érkezik a filmszemlére.


Galéria

{gallery}http://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157642061399214/{/gallery}

1 hozzászólás

 • Írta: Fekete Klári 2014. március 08., szombat Hozzászólás hivatkozás
  Fekete Klári

  Nagy öröm-most kaptam a hirt, mint a film irója és producere,-hogy HOLESCH DÉNES festőművészről szóló ,"A SZABADSÁG RABSÁGÁBAN" c. filmünk a Szemle KÜLÖNDIJÁT nyerte el.Köszönjük!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb