Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Moziba csábító francia szerelmesfilmek

A francia filmeknek varázsa van, tudják ezt a magyar mozilátogatók is. Nem véletlen, hogy egy-egy alkotás annyi nézőt vonz, mint a legnagyobb hollywoodi produkciók. A budapesti Francia Intézet már ötödik éve szervezi a Frankofón Filmnapokat, de Szombathely most először kapcsolódik be a programokba. Március második hetében érdemes lesz a belvárosi mozi felé kanyarodni.
Egy újságírói álomkiküldetés tekinthető a mostani francia filmnapok előzményének. A La Croix folyóirat munkatársa, bizonyos Marianne Meunier, európai körutat tett, hogy felkutassa egyes írók szülőhelyét, múltját, s eljutott Szombathelyre, Kőszegre is, Kristóf Ágota nyomai után érdeklődve. A tavaly megyénkben járt francia újságírónő programját részben Mayer Rudolf, az Agora-Savaria Filmszínház vezetője szervezte, aki egy remek tolmáccsal, Gálig Évával is megismerkedett. Ő lett végül a kapocs, akit a szombathelyi mozis megkért, hogy a néhány éve a fővárosban futó francia filmnapokba segítsen bekapcsolódni. Nem sok magyar nagyváros részese ennek a sikeres rendezvénynek, Szombathely mellett csak Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Balatonfüred lehetett filmes helyszín idén.

Francia tanszék ugyan már nincsen a szombathelyi egyetemi központban, és az egykori Örökmozgó Művészmozi sem működik, ennek ellenére – vagy éppen ezért – élénk érdeklődés várható a francia filmes hét iránt. „Francia nyelvterületen évente százszámra készülnek a nagyjátékfilmek, amelyeknek csak töredéke jut el hozzánk. Eleve a filmfinanszírozás nagyon kedvező ebben az országban. A mozijegy árába náluk beépül egy speciális adófajta, amely közvetlenül egy filmalapba kerül, s ezt csakis filmkészítésre fordítják. Az évi száz játékfilmből mindig akad 5-10 alkotás, amely bejárja a világot, és hatalmas sikert arat. Fantasztikus rendezőket tudnak így kinevelni, akik közül sokan Hollywoodig jutnak” – avatott be a rendezvény hátterébe Mayer Rudolf. Talán meglepő az adat: az összes mozilátogató francia ember fele saját nemzetének alkotásaira ül be a filmszínházakba.

A francia filmek titka az aktualitásban rejlik, talán ezért oly népszerűek más európai országok nézői körében is. Jelenkori problémákra reagálnak, azaz rólunk szólnak, olyasmiről, ami érdekel bennünket. Mint mondjuk a szerelem… A Frankofón Filmhétre egy olyan válogatással készülnek a szombathelyi mozisok, amely premier előtti vetítéseket és régebbi filmeket is tartalmaz. Van azonban egy vezérfonál bennük: a párkapcsolat, annak minden egyszerűségével és bonyolultságával, sokféleségével és néha extremitásával együtt. A szervező Francois Ozontól a Fiatal és gyönyörűt, valamint A ház című alkotást emelte ki, amelyet vetíteni fognak, de más remek filmekre is számítani lehet, többek közt egy Sophie Marceau-alakításra is.

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vászonra, s a mozisok minden vetítés előtt egy rövid ismertetővel csinálnak majd kedvet a filmnézéshez.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb