Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Netre mentett történelem – Savaria összefogást érdemel

„A legjobb internet-használó az, aki sokat jár könyvtárba…”
Az internetes közösségek által létrehozott, Szombathely városát bemutató archív képgyűjteményekről beszélgetett Boros Ferenc a szombathelyi Berzsenyi Dániel könyvtár „Képekbe mentett helytörténet” című rendezvényén Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtővel. A rendezvény az Internet Fiesta 2016 része, célja pedig, hogy látványosan bővüljön a világhálót ismerők és használók köre.

Az est résztvevői interaktív facebook-kísérletben vettek részt, amelyet Spiegler Tibor az előadás elején játékkal kezdett: feltett a „Szombathely régen” facebook-oldalra egy 1959-ben készült, színezett, egyedi képeslapot, és mindenki megbecsülhette, hányan fejezik ki tetszésüket az előadás végéig.

A nem csupán Szombathelyen ismert gyűjtő elmondta nagyon sok régi fényképet jelentetett meg a világhálón; a felvételeket saját kezűleg digitalizálja, nagy felbontással, részletes leírást ad hozzájuk. Nagyon fontos számára az internetes illemszabályok megtartása, a kép melletti szöveges helytörténeti információ megjelenítése és a felvétel forrásának a megjelölése. (Jó lenne, ha minél többen követnék ebbéli törekvésében – a szerző megj.) A gyűjtő hangoztatta, hogy a hitelesség megköveteli a forráskutatást, szükség szerint könyv- és levéltárban, hogy az internet népe pontos, hiteles információkhoz jusson.

Az est vendége a házigazdával közösen mutatott be Szombathely múltját és történelmét régi fényképek, képeslapok segítségével felelevenítő facebook-oldalakat. Azok, akik nem ismerték őket, gyorsan föl is jegyezték, mit keressenek legközelebb. Íme: Régi Szombathely, Szülővárosom Szombathely, Szombathely régen, Savaria Szálló és a Szombathely régi képes levelezőlapokon.

Spiegler Tibor különösen büszke a Savaria Szálló oldalra, amelyet a gazdag múltú hotel megnyitásának 100. évfordulójára szerveződött közösség hozott létre 2014-ben; a háttérmunkában ő is részt vett. A szíve sajog amiatt, hogy Szombathely egyik legszebb épülete, a valamikori Savaria, évek óta üresen áll, marja az enyészet.

Fölhívta a figyelmet más képes internet-oldalakra, -portálokra is, a többi között a Fortepanra és az Europeana-ra, ahol szintén láthatók szombathelyi témájú képek, anyagok.

Érdekességként említette, hogy nehéz elkészíteni a „Régen és most” címszó alatt a világhálón megjelenő fényképeket. Állítását bizonyítandó szólította meg a közönség sorai között helyet foglaló fotóriportereket, Garai Antalt és Nagy Zoltánt. Elmondták a többi között, hogy a hitelesség különösen fontos, ezért igyekeznek egy-egy mai épületet az egykori régi képeslap vagy fénykép alapján megörökíteni, figyelve minden apróságra, a többi között a legfontosabbra, hogy ugyanabból a szögből/helyről készítsék el a felvételt. A mai szemlélő így alkothat hű képet a régről és a máról.

Az előadás végén kiderült: Simon Ádám becsülte meg a legpontosabban, hogy hányan lájkolnak a „Szombathely régen” oldalra föltett legfrissebb képre. Jutalmul a Szombathelyi képek című könyvet kapta Spiegler Tibortól, aki megfontolandó bölcsességgel köszönt el a hallgatóságtól:

„A legjobb internet-használó az, aki sokat jár könyvtárba…”

Tátrainé Kulcsár Irén

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb