Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Jelképek a Szent Márton temető sírkövein – virtuális séta a Cicerkertben


A Berzsenyi könyvtár adott otthont a Szombathelyi Szépítő Egyesület által szervezett programsorozat előadásának, amelynek keretében Torjay Valter művészettörténész beszélt a Szent Márton úti temető sírkövein látható szimbólumokról.
Az előadó szavaival élve a világritkaságnak számító temető, „Szombathely köldöke”, egyike Európa legrégibb és legtovább használt sírkertjeinek.

Már a Krisztus utáni I. századtól Savaria temetője volt, amely Szent Quirinus vértanúsága (Kr.u.303) óta az ókeresztény közösség temetkezési helye, majd a kora középkori keresztény lakosság legfontosabb kultuszhelye lett.

Nagy Károly hadjárata során szembesült a város keresztény hagyományaival és itt, Szent Márton feltételezett születési helyén építtette meg a templomot, a mai épület helyén, ezzel megalapozva a születés legendáját.

A Szent Márton temetőt szívügyének tekintő művészettörténész szerint a sírkert, ahova a Kr.u. I. századtól 1962-ig temettek, több odafigyelést, törődést és védelmet érdemelne, mert a város nagyon fontos helye, sokkal régebbi, mint a Székesegyház: az ókori Savaria építői is e helyen vannak eltemetve.

Ez a sírkert egyben szabadtéri múzeum is, hiszen itt nyugszanak azok a politikusok, tisztviselők, ipari vállalkozók, akiknek szorgos munkája, gyümölcsöző tevékenysége Szombathelyt egykor a Nyugat Királynőjévé tették.

A Szent Márton temetőben helyezték nyugalomra a város polgárai közül a Hudetz család tagjait is, akik a Szentháromság szobor faragásában vettek részt és a temető számos síremléke őrzi kezük munkáját.

A sírkertben 1977-ig lehetett urnákat elhelyezni, utána már csak illegálisan tehették meg. Torjay Valter érdekességképpen elmesélte, hogy az elmúlt évtizedekben temetői sétái alatt tanúja volt „fekete temetésnek”, amikor a nagymama urnáját saját kérésére, engedély nélkül, titokban berakták a családi sírba.

Annak ellenére, hogy a temető nagyon régi eredetű, a legrégibb síremlékek csak az 1800-as évek végéből származnak, a korábbiakat föld rejti. Az előadó érdekes virtuális séta keretében mutatta be a nagy számú közönségnek a sírköveken, síremlékeken megjelenő különböző motívumokat, részletesen ismertette jelentésüket.

Beszélt a minden temetőben megtalálható angyal szimbólumról, melynek több fajtája van, úgy mint a sirató angyal, a lélekvivő angyal és legrégebbi példányai itt a központi feszületen láthatóak.

A fűzfa motívumról, mely ágait lehajtva egyfajta szomorúságot jelképez, és a temető egyik legrégibb sírkövén a központi feszület mellett található, halotti urnával együtt, ami azt mutatja, hogy az antik kultúra, az urnába való temetkezés is képviselve van. Protestáns sírokon gyakori megjelenés.

Szintén gyakori motívum a múló időt, de talán a feltámadást is jelképező homokóra, amely szintén több helyen megtalálható.

Már a kereszténység előtt az ókorban is megjelent antik római síremlékeken a félig nyitott kapu szimbólum, azt sugallva, hogy ki-be járhatunk az élet és a halál mezsgyéjén. Ezzel a jelképpel találkozhat a látogató egy Istvánka nevű kisfiú sírján, homokozóval és lapáttal együtt…mindig friss virág van rajta.

Megtudhatták a jelenlévők, hogy a koponya szintén ősrégi jelkép, az emberiség kezdete óta fellelhető, római serlegeken táncoló csontvázakat láthatunk, urbánus dolog, népi sírjelekben nincs.

A koszorú gazdag jelkép, sokféle jelentése van, a kereszténységben az erény jutalma, a megdicsőülés szimbóluma, ugyanakkor a világiságtól eltávozva, pálmával együtt a vértanúság jelképévé is vált. A művészettörténész a Gigler család különlegesen szép sírkövét mutatta be példaként.

A láng motívumnak több értelme van, lehet a szeretet és az elmúlás kifejezése is, a lefelé tartott fáklya a római sírokon a siratást és a kihunyó életet jelképezi.

A neves művészettörténész beszélt még többek között a mákgubó motívumról, amely az örök álom jelképe, a tobozról, a kereszténység ősi szimbólumáról, ami látszólag halott, de magában élő magokat hordoz, a feltámadás jelképe.

Torjay Valter minden szimbólumot több fotóval illusztrált, ismertette a sírokban nyugvó családok eredetét, munkásságuk, tevékenységük jelentőségét. Érdekességképpen megemlítette, hogy a Cziczer család földterületet adományozott a temetőhöz, innen származik a „cicerkert” elnevezés.

Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan értékeket rejt a Szent Márton temető, a ma emberének elengedhetetlen feladata védeni, ápolni, restaurálni.

A temető jövőjével kapcsolatban több elképzelés is napvilágot látott, elsősorban elhatározás és anyagiak kérdése, de addig is védeni kellene Szombathely köldökét, az örök-alvók városát, hogy majd unokáink is láthassák.

Tátrainé Kulcsár Irén

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb